Zehirli Sofralar Platformu, Türkiye’nin ihraç ettiği 372’ye yakın gıda ürününün pestisit nedeniyle geri gönderildiğini açıkladı. Yaşam savunucuları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şeffaf olmasını talep etti.
Tarım zehirleri sebebiyle Avrupa Birliği’den (AB) ve diğer ülkelerden Türkiye’ye geri dönen gıda ürünleri rekor seviyeye ulaştı. Gıda güvenliği ve sağlıklı bir gelecek için bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Platformu, bakanlıktan gıda ürünlerindeki denetimlerin artmasını ve şeffaflık talep etti.
Pestisit sebebiyle 2021 yılında AB ülkelerinden Türkiye kaynaklı 372 bildirim yapıldı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı rekor seviyeye ulaşan bildirimler, geri dönen ürünlere ne olduğu ve kendi yaptığı denetimlerine dair herhangi bir açıklama yapmamakta ısrarcı.
ÜÇ KAT ARTTI
AB Komisyonu, gıda ve yemlerde yapılan kontroller sırasında tespit edilen gıda risklerini, Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı üzerinden herkesin erişimine açık olacak şekilde bildiriyor. Türkiye’den ihraç edilen ürünlere dair sistemdeki veriler incelendiğinde, 2018’de 113, 2019’da 98, 2020’de 194 parti üründe limitlerin üstünde pestisit tespit edildiği görülüyor. 2021 yılında ise, bu sayı son üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına ulaşmış durumda. Geçen yıl 372 parti ürünün çoğunluğu sınır kapılarında reddedilerek Türkiye’ye iade edildi.
MEYVE VE SEBZE…
2020 yılında en çok bildirim yapılan kategori meyve ve sebze oldu. Tarım zehri bulunan ürünler şöyle sıralandı: Biber, mandalina, greyfurt, limon, portakal, asma yaprağı, üzüm, kuru incir, nar, baharat ve bitki karışımları, haşhaş tohumu ve kimyon. Geri dönen ürünlerde, çocuklar için oldukça zararlı maddenin yanın sıra, hormonal sistem bozucu pestisitler ve toplu arı ölümlerine sebep olduğu bilinen tehlikeli zehirler de yer aldı.