Vahap MUNYAR
İSVEÇ’in İstanbul Başkonsolosluğu’ndan davet geldi:
- Başkonsolosumuz Peter Ericson ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, gıda israfıyla mücadele odaklı, “İsveç’ten Sürdürülebilir Lezzetler” buluşmasına davet ediyor.
Davete uydum, İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu’na gittim. Başkonsolos Ericson’la sohbet ederken, hazırlanan “İsveç’ten Sürdürülebilir Lezzetler” broşürüne baktım, özet bilgileri okudum:
- Birleşmiş Milletler’e (BM) göre küresel olarak üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 14’ü hasat ve perakende arasında kaybolurken, toplam küresel gıda üretiminin tahminen yüzde 17’si boşa gidiyor.
- BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, sadece Türkiye’de her yıl 18 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Bu rakam Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için 88 milyon tona çıkıyor.
Başkonsolos Ericson, İsveç Ulusal Gıda Ajansı, İsveç Çevre Koruma Ajansı ve İsveç Tarım Kurulu ile birlikte adımlar attıklarını belirtti:
– Çiftlikten müşteriye ulaşan tüm süreç boyunca gıda israfını azaltmak üzere pek çok çalışma gerçekleştiriyoruz. Bilinçlendirme kampanyalarını ve özel sektör ile kamu tarafından geliştirilen yenilikçi çözümleri destekliyoruz.
İsveç Hükümetinin, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamındaki “Hedef 12.3”e uygun olarak, tüm gıda tedarik zinciri boyunca kaybı ve atığı azaltmayı hedeflediğini vurguladı:
– Bu hedeflerin başında 2025’e kadar toplam gıda atığı miktarını kişi başı en az yüzde 20 azaltmak yer alıyor.
Türkiye’deki “Sıfır Atık” girişimine işaret etti:
– Türkiye’nin “Sıfır Atık” girişimini, cesur ve iddialı planlarıyla sınırlı kaynakların verimli kullanımını teşvik etmesi, israfın önlenmesi, atıkların en aza indirilmesi, yeniden kullanılması yönündeki çalışmaları bakımından oldukça önemli görüyor ve destekliyoruz.
“Atıksız mutfak” uygulamalarının iklim değişikliğini önlemede önemli rolü olduğunu kaydetti:
– Gıda israfı bir dizi sosyal, ekonomik ve çevresel sonuç doğuran en büyük küresel sorunlar arasında yer alıyor. İsveç, sürdürülebilir gıda kültürünü teşvik ederek gıda israfına karşı mücadelede öncü ülkeler arasında bulunuyor.
United Nations Development Programme (UNDP-Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da COVID-19’un gıdaya etkileri üzerinde durdu:
– COVID-19 pandemisi açlığın azaltılmasında elde edilen 20 yıllık küresel iyileşmeyi 2 yılda tersine çevirdi. Bu dönemde ciddi gıda güvencesizliği yaşayan insan sayısı 135 milyondan 276 milyona çıktı.
Bu durumun tarımsal gıda sisteminin kırılganlığını ortaya koyduğuna dikkat çekti: