Türkiye, son yıllarda getirisi sayesinde dikili olduğu alan ve toplam ağaç sayısında önemli artışın görüldüğü, 56 ilde üretimin yapıldığı Antep fıstığında rekor seviyede rekolteye ulaştı. Geçen yıl 170 bin ton Antep fıstığı üretilen Türkiye, en çok rekolte elde edilen ülkeler sıralamasında ikinciliğini korudu.
Yüksek getirisi dolayısıyla son dönemlerde üreticinin rağbet gösterdiği fıstık, Türkiye genelinde başta Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere 56 ilde yetiştiriliyor.
Çalışmalar sayesinde meyve veren ağaç sayısı Türkiye’de 2010 yılında 128 bin, 2011 yılında 112 bin, 2012 yılında 150 bin, 2013 yılında 89, 2014 yılında 80 bin, 2015 yılında da 144 bin, 2016 yılında ise 170 bin ton rekolteye ulaştı.
Türkiye, geçen yılki rekoltesiyle, 350 bin ton fıstığın üretildiği ABD’den sonra dünyanın en çok üretim yapılan ikinci ülkesi konumunu korudu.
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya fıstık üretiminde ilk üç sırayı ABD,
Türkiye ve İran’ın oluşturduğunu söyledi.
Ülkelerin iklime bağlı olarak üretim rekoltesinin değişiklikler gösterebildiğini ifade eden Aslan, buna karşın daha önce üçüncü sırada yer alan Türkiye’nin son iki yıldır dünya sıralamasında kendisine ikinci sırada yer bulduğunu belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumunca açıklanan rakamlara göre, Türkiye’de geçen yıl 170 bin ton Antep fıstığı üretildiğini aktaran Aslan, “Türkiye’de, 2015 yılında 144 bin ton, 2016 yılında da 170 bin ton Antep fıstığı üretimi gerçekleşti. 2016 yılı kurak bir yıl oldu. Buna rağmen Antep fıstığı ağaçları kuraklığa dayanarak, üzerindeki meyve gözlerini meyveyle dönüştürmeyi başardı.” diye konuştu.
FISTIĞA HEM DÜNYADA HEM TÜRKİYE’DE İLGİ ARTIYOR
Aslan, Türkiye’de fıstık üretimin her geçen gün arttığına dikkati geçti.
Geçen yıl ABD’de 360 bin ton, İran’da ise 160 bin ton Antep fıstığı üretildiğini kaydeden Aslan, şöyle devam etti:
“Önceki yıl farklı bir durum vardı. İran, ABD’den fazla üretmişti. Biz yine ikinci sıradaydık. Dünyada Antep fıstığına ilgi arttı. Türkiye’de de üretim her yıl artıyor. Ülkemizde birçok ilimizde önceki yıllara göre hızlı bir şekilde Antep fıstığı üretiminde artış var. Özellikle fidan üretimi konusunda, çiftçi ve üreticilerimizde, valiliklerin ve tarım müdürlüklerinin de teşvikleriyle Antep fıstığına hızlı bir yönelim var.”
Türkiye’deki ilgiye benzer şekilde dünyada da Antep fıstığına ilginin artırdığını dile getiren Aslan, Özellikle Avrupa’da İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde Antep fıstığı üretimine ilginin artığını, ayrıca Asya’da, Çin ve Doğu Türkistan bölgesinde de Antep fıstığı üretiminin yapılmaya başlandığını kaydetti.
www.hurriyet.com.tr