Türkiye’de evlerde 2001’de 180 bin ton margarin tüketilirken, bu rakam 2014’te 114 bin tona indi.
Türkiye’de margarinle ilgili negatif söylemlerden kaynaklı, ürünün tüketiminin evlerde düştüğünü söyleyen MÜMSAD Başkanı Yurdagül, ev dışında margarin tüketiminin arttığı bildirdi.
Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, Türkiye’de evlerde 2001’de 180 bin ton margarin tüketilirken, bu rakamın 2014’te 114 bin tona indiğini belirterek, “Negatif söylemler, insanların ev dışında yeme alışkanlıklarının artması, yemek fabrikalarının çoğalması gibi faktör dolayısıyla son yıllarda margarin daha çok ev dışında kullanılmaya başladı” dedi.
Yurdagül, yaptığı açıklamada, margarinin dünyada ilk defa 1869 yılında Fransa’da üretildiğini hatırlattı. Fransa Kralı III. Napolyon’un emriyle kimyager Mouries’in iç yağının içine süt ve yumurta akı karıştırarak beyaz ile sarı arası kristaller elde ettiğini aktaran Yurdagül, Mouries’in bu kristalleri inciye benzettiğini, incinin Latince karşılığının margarita olduğundan elde ettiği yağa da “margarine” (margarin) adını verdiğini söyledi.
‘Daha çok ev dışında kullanılıyor’
Türkiye’de son dönemde margarinin evde kullanımının azaldığını dile getiren Yurdagül, “Türkiye’de evlerde 2001’de 180 bin ton margarin tüketilirken bu rakam 2014’te 114 bin tona indi. 64 bin ton azalma var. Ev dışında kullanılan margarin tüketiminde artış var. 2001’de ev dışında 230 bin ton margarin kullanılırken 2014’te ise 509 bin tona yükselmiş. Negatif söylemler, insanların ev dışında yeme alışkanlıklarının artması, yemek fabrikalarının çoğalması gibi faktör dolayısıyla son yıllarda margarin daha çok ev dışında kullanılmaya başladı” diye konuştu.
Türkiye’de 2014’te toplamda 623 bin ton margarin veya katı yağ kullanıldığını dile getiren Yurdagül, “2014’te Türkiye’de toplamda yaklaşık 780 bin ton margarin üretildi. Aynı yıl 156 bin ton margarin ihracatı yapıldı. Margarin genellikle komşu ülkelere ve Kuzey Afrika’ya ihraç ediliyor. Rusya’ya margarin ihracatımız yok. Rusya’dan ham ayçiçek alımı vardı. Krizden dolayı alımlar olmaması durumunda Türkiye çok fazla etkilenmez. Çünkü alternatif pazarlar var. Ukrayna dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisi. Oradan ham ayçiçek alımı yapılabilir” diye konuştu.
‘Türkiye’deki tüketim, Amerika ve Avrupa’dakinden az’
Yurdagül, Türkiye’de ev içi kullanımda yılda kişi başına ortalama 1,5 kilogram margarin tüketilirken, Avrupa’da yine ev içi kullanımda kişi başı yıllık tüketimin 5 kilogram civarında olduğunu aktardı.
Margarinin trans ve doymuş yağla suçlandığına değinen Yurdagül, trans yağın geviş getiren hayvanların sütünün yağında bulunduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de üretilen margarinler yüzde 100 bitkisel bazlı olduğundan ne trans yağ ne de kolesterol içerir. Ayrıca kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60, paketlerin ise yüzde 70’tir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verir” dedi.
Türkiye’deki margarinlerin sağlık açısından risk taşınamadığını belirten Yurdagül, şunları kaydetti:
“Türkiye’de yüzde 1’in altında trans yağ içeriği yok sayılıyor. Avrupa’da yüzde 2’nin altında trans yağ yok sayılıyor. Trans yağ oranı Amerika’nın bazı eyaletlerinde yüzde 3,5’e tekabül ediyor. O yüzden Türkiye olarak bu konuda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinden çok ilerideyiz. Doymuş yağdan dolayı bir endişe vardı. 2014 ve 2015’te Amerika ve Kanada’da 1 milyon kişi üzerinde yapılan iki analizde doymuş yağların insan sağlığına bir zararı olmadığı gibi, doymamış yağların da bir faydasının olmadığı tek endişenin trans yağ olabileceği açıklandı. Türkiye’de de trans yağ Avrupa ve Amerika’dan çok daha az. Tedbir alınmış durumda. Bu konuda hem övünçlü hem de rahatız. Aileler margarini korkmadan tüketebilir.”
http://www.dunya.com/