Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), tarafından kabul edilen ‘İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık’ başlıklı yeni raporda ‘dünyanın çoklu iklim tehlikeleriyle karşı karşıya kalacağı’ belirtildi.
Rapor, Türkiye’nin aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğunu ortaya koydu.
Raporun ağustosta yayımlanan birinci kısmında iklim krizinin insanlık için artık ‘kırmızı kod’ haline geldiği vurgulanmıştı.
34 binden fazla bilimsel makaleye atıfta bulunan kapsamlı ikinci raporda 270 araştırmacı ve yazarın katkı sundu. Kısa vadeli küresel eylemlerin iklim krizinin tüm zararlarını ortadan kaldıramayacağı kaydedildi.
Rapor iklim değişikliğinin erken ölümlere, yerleşim yeri kayıplarına, gıda güvensizliğine neden olduğunu ve dünyayı ‘tahammül edilemez ve geri dönülemez risklere’ maruz bıraktığını ortaya koydu.
‘Mevcut politikalar ısınma rotasına soktu’
Raporda, küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceye yaklaştıran kısa vadeli eylemlerin, iklim değişikliğinin zararlarını daha yüksek ısınma seviyelerine kıyasla önemli ölçüde azaltacağı belirtildi. Ama yine de hepsini ortadan kaldıramayacağı vurgulandı.
Mevcut emisyon politikalarının ve taahhütlerin, dünyayı yaklaşık 2,3-2,7 santigrat derecelik ısınma rotasına soktuğu belirtildi.
Hayatı tehdit edecek
İklim değişikliği kaynaklı kayıp ve zararların, daha fazla ısınmayla hızla artacağı ve insanların ve doğanın buna uyum sağlayamayacağı risklerin ortaya çıkacağı kaydedildi.
Raporda, “Emisyonlar yalnızca şu anda planlanan oranda azaltılırsa, ortaya çıkan sıcaklık artışı gıda üretimini, su kaynaklarını, insan sağlığını, kıyı yerleşimlerini, ulusal ekonomileri ve doğal dünyanın çoğunun hayatta kalmasını tehdit edecek” dendi.