Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’na açılmak istenen linyit madenine karşı direnen İkizköylüler kazandı.
Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi’ndeki ‘entegre tesis ÇED muafiyeti iptal davası’ ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ndeki ‘orman kesimi iptal davası’ sonuçlandı. Her iki mahkeme de yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Karar gereği bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılacak ve rapor hazırlanacak. Daha sonra bu raporlar doğrultusunda mahkeme yeni bir değerlendirmede bulunabilecek. Sekiz ay devam edecek bu süreçte ‘yürütmeyi durdurma’ kararı geçerli olacak. Bu süre zarfında Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimi yasaklandı ve orman koruma altına alındı.
İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği’nin kararla ilgili açıklaması şöyle:
“40 yıldır hayatımızı cehenneme çeviren Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür madeni ocaklarının sahibi, Limak – İçtaç ortaklığındaki YK Enerji, biz İkizköylülerin yaşam kaynağı olan Akbelen Ormanı’nı kömür ocağına dönüştürmeye ve çıkartılacak kömürün santrale taşınması için bir konveyör bant inşasına kalkıştı. Bir yandan da her iki termik santralde devam eden rehabilitasyon çalışmaları ile santrallerin ömrünü bir 25 yıl daha uzatmaya çalışıyorlar. Bu bölgeyi daha da yaşanmaz hale getirecek bu projeler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’den muaf tutuldu. Köylülerimiz Mehmet Oğultürk, Halil İbrahim Demir ve Celal Çoban Muğla Valiliğine başvurarak ÇED süreci işletilmesini istediler. Valilik, santral ve madenlerin ÇED Yönetmeliği’nden önceki tarihte işletmeye alınmasından ötürü ÇED’den muaf olduklarını bildirdi. Bu muafiyetin iptali için Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Bu davanın görüldüğü sırada, Akbelen Ormanı için kesim kararı çıktığı bilgisine ulaştık. Birkaç aylık yoğun uğraşlar üzerine, kesime yol açacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 28.11.2020 tarihli yazısıyla maden açık işletme izni verildiğini öğrendik. Bu iznin iptali için de Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde köyümüzün derneği KARDOK olarak dava açtık.