Devamsızlık nedenlerinin başında çocuk işçiliğinin geldiğine işaret edildi.
Türkiye’de, devamsızlık yapan öğrencilerin oranı yüzde 51,6’ya ulaştı. İmam hatip ve meslek liseleri en fazla devamsızlık yapılan okullar olurken ortaokulda her 100 öğrenciden 10’u, 20 gün ve üzeri devamsızlık yaptı. Türk Eğitim Derneği’ne bağlı TEDMEM’in raporunda devamsızlığın en büyük nedeni olarak çocuk işçiliğe işaret edildi.
BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı, “Devamsız öğrenci oranlarının azaltılması” hedefine ulaşamadı. Bakanlığın verilerine göre, ilkokulda her 100 öğrenciden altısı, ortaokulda ise her yüz öğrenciden 10’u 20 gün ve üzeri devamsızlık yaptı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında, mesleki ve teknik liseler ile imam hatip liseleri, en fazla devamsızlık yapılan okul türü oldu. OECD ülkelerinde iki hafta içinde devamsızlık yapan öğrencilerin oranı yüzde 21,3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 51,6’ya ulaştı.
MEB’in verilerine göre, devamsız öğrencilerin oranı beklenilen üzerinde gerçekleşirken öğrenciler çeşitli nedenlerle okula devam edemedi. 2018-2019 eğitim öğretim yılına ilişkin örgün öğretim istatistiklerine göre, ilkokul kademesinde 20 gün ve üzeri devamsız öğrenci oranları yüzde 5,7, ortaokul kademesinde ise yüzde 9,7 oldu.