Emre Eser
Bu hafta günde binlerce kişiye yemek hazırlayan dev mutfaklarda çalışarak aşçılık mesleğini deneyimledim. Burada her şey ya çok büyük ya da sayısı çok fazla. Birisi “Yemeğe biber doğra” dediği zaman önünüze 60 kg biber geliyor. Yemekler boyum kadar kazanlarda pişiyor. İşin yükü de çilesi de ağır. Çalışanların en büyük şikâyeti sosyal hayatlarının olmaması. Herkes izindeyken, tatildeyken onlar sıcak mutfaklarda bazen 15 saat çalışıyor. Bulaşıkçılıktan en tepeye çıkmanın mümkün olduğu bu meslekte maaşlar 4 bin 500 ile 8 bin lira arasında değişiyor.
Fabrikalara, sanayi tesislerine, kamu binalarına, plazalara, iş hanlarına hatta evlere kadar gelen yemeklerin yapıldığı büyük mutfaklarda çalışıp aşçılık mesleğini deneyimledim. Bu mutfaklarda malzeme taşımak, onları kesip doğramak, pişirmek ve bulaşık yıkamak zor. Çünkü her şeyin boyutu da sayısı da çok büyük. Bir işe başladıktan sonra saatlerce emek vermek gerekebiliyor. Yani işin yükü de çilesi de ağır. Sadece biber doğramak bile ayrı bir mesai gerektiriyor. Bir kerede 60 kilogramlık biberi yemeğe hazırlamak zorundasınız.
8-10 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Günlük iş rutinini anlatmadan önce bu meslekle ilgili yapılan en sık şikâyeti baştan söyleyeyim. Çalışanların en büyük sitemi yaptığı mesailer. Yemek sektöründe tatil anlayışının olmadığını izin günlerinin ise genellikle pazartesi ve salı günü olduğunu aktardılar. Mutfağa girdiğimde de bu devam etti. Meal Box firmasının günde binlerce kişiye yemek gönderilen mutfağında önlüğü giyip işe koyuldum. Bu şekilde büyük üretimin yapıldığı mutfaklarda ortalama 8-10 kişi çalışıyor.