Adana’da Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) ilk fakültesi olan Ziraat Fakültesi’nin 50’nci kuruluş yıldönümü törenlerle kutlandı.
Düzenlenen kutlamaya Adana Vali Yardımcısı Hanlar İden, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kurucu Rektör Prof. Dr. Mithat Özsan, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, dekanlık yapan akademisyenler, emekli öğretim üyeleri, idari personellerle ile, ilgili oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
İlk tören sabah saatlerinde Balcalı Kampusu’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ve saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra akademisyenler ve idari personel Mithat Özsan Amfisi’ndeki kutlama törenine katıldı. Ziraat Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama töreni Çukurova Devlet Konservatuarı akademisyen ve öğrencilerinin müzik dinletisi ile devam etti. Açılış Konuşmasını, 1975 yılında mezun olan üç kadın ziraat mühendisinden biri olan İlknur Tekin yaptı. Tekin konuşmasında kadın olmanın zorluklarını yaşadığını anlatarak, günümüzde kadınların önemli işlere imza attığını söyledi.
ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bülent Torun ise, “Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesi’nden Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesine” başlıklı sunumunu yaptı.
14 BİNİN ÜZERİNDE MÜHENDİS YETİŞTİ
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da üniversitenin kuruluşunun temelini oluşturan iki fakülteden ilki olan Ziraat Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarının 1967 yılında başladığını belirtti. Kibar, “3 Aralık 1973’te Prof. Dr. Mithat Özsan rektörlük görevine başladığında kadromuzda sadece 24 öğretim üyesi vardı. Bunun 8’i profesör, 16’sı doçent idi. 1973 – 1974 Eğitim Öğretim yılında mevcut olan iki fakültemizdeki öğrenci sayımız ise 33 idi. Ziraat Fakültemiz ilk kurulduğu yıl içinde Adana şehir merkezinde bir daire kiralamak suretiyle çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra Ziraat Meslek Lisesi binalarına yerleşmiş ve 1974 yılında da şu anda üzerinde bulunduğumuz kampus alanımızdaki yerine taşınmıştır. Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunda yer alan Ziraat Fakültemiz, güçlü akademik ve idari kadrosu ile ülkemizin en önde gelen ziraat fakülteleri arasındadır. Kurulduğu günden itibaren binlerce araştırma projesi yürüten Ziraat Fakültesi, yetiştirdiği 14 binin üzerinde ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve peyzaj mimarı yetiştirmiştir” diye konuştu.
ADANA İÇİN GURUR KAYNAĞI
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise ÇÜ’nün Adana için gurur kaynağı olduğunu belirterek, kendisinin de Ziraat Mühendisi olduğuna dikkat çekti. Açılış konuşmalarının ardından kurucu dekanlar ile bölümleri tanıtan sinevizyon sunumunun izlenmesiyle kurucu dekanlara plaket takdim edildi. Etkinlik panel ve söyleşilerin ardından anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
www.hurriyet.com.tr