ÜZÜM yetiştiriciliği konusunda Çukurova bölgesindeki ilk Avrupa Birliği projesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tangolar’ın başkanlık ettiği bir grup tarafından yürütülüyor.
Kısa adı ‘ReSolVe-99’ olan proje, İtalya, Fransa, İspanya, İsveç, Slovenya ve Türkiye’den toplam 8 araştırma grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Yıllardır bölgede ihmal edilen üzüm bağlarını eski doğal kalitesine kavuşturmak, yanlış uygulamalarla yapısı değiştirilmiş, bazı özellikleri kaybolmuş toprakları iyileştirmek amacıyla hazırlanan ve 2015 yılında başlayan proje, 2017 yılının sonuna kadar devam edecek. Toprak yapısını iyileştirici, organik proje uygulamaları, sofralık üzümler için Adana ve Mersin’de, şaraplık üzümler için ise İtalya Fransa, İspanya ve Slovenya’da eş zamanlı sürdürülüyor.
Projenin Türkiye Koordinatörü ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tangolar, elde edilecek sonuçların bağcılığın modernizasyonuna ve topraklarda organik üretimin artmasına katkı sağlayacağını söyledi. Projenin Avrupa bağcılarıyla işbirliği olanaklarını artıracağını söyleyen Prof. Dr. Tangolar şu bilgileri verdi:
“Bu işbirliği projesi içinde tamamen doğal ve yerel kaynaklar kullanılarak başka bir tanımla, çiftçimizin iş ve maddi yükünü arttırmadan bağ topraklarının iyileştirilmesine çalışılmaktadır. Bölgedeki sofralık üzüm bağları Avrupa bağcılarının ilgisini çekti ve bu ilgi bir Avrupa Birliği projesine dönüştürüldü. ReSolVe-99Projesi’yle, geleneksel ve organik bağcılık yapılan alanlardaki yanlış uygulamalarla yapısı değiştirilmiş, bazı özellikleri kaybolmuş toprakları iyileştirmek için bazı uygulamaların etkileri araştırılmaktadır. Bu projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- Üniversite- Üretici güç birliğini geliştireceği ve üretici koşullarında AR-GE Proje çalışmalarının özendirilmesine katkı yapacağı düşünülmektedir.”
www.hurriyet.com.tr