Coğrafi işaretli ürünlerin gücü büyük, sadece isimleri duyulduğunda bile zihin ve damakta lezzet ve tatları hatırlanabiliyor. 464 yöresel üründen bazılarını sizler için derledik.
İçinde bulunduğumuz coğrafya, sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı iklim koşulları ve verimli toprak yapısı ile çok çeşitli ve benzersiz yöresel ürünlerin yetişmesine olanak sağlamış bir coğrafya. Bu yöresel ürünler gastronomi turizminin gelişmesine sebep oluyor. Öyle ki, turistler hafta sonları yöresel değerlerini koruyan ve ön plana çıkarmaya çalışan Gaziantep’e ya da Hatay’a seyahat edip birbirinden güzel yemekler yiyiyor.
Yöresel ürünlerin kalite standarlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması, taklitlerinden sakınılması, yerelliğin dünya ile buluşması ve tescillenmesi coğrafi işaretleme uygulaması ile yapılıyor. Bazen bir köye, bazen bir ilçeye bazen de bir şehre özgü yüzlerce ürün için tescil alınabiliyor. Coğrafi işaret, temel olarak bulunduğu yöre ile özdeşleşmiş bir yöresel ürün adını ifade ediyor.
Bu gücün ekonomik değere dönüşmesi, Türkiye’nin ekonomik büyüme hikayesinde bir kaldıraç rolü üstlenmesi, ihracatımızı güçlendirmesi aslında çok mümkün. Coğrafi işaretler Avrupa Birliği’ne yıllık 75 milyar dolar, dünyaya ise yıllık 200 milyar doların üzerinde bir katma değer sağlıyor.
Coğrafi işaretli ürünlerin gücü büyük, sadece isimleri duyulduğunda bile zihin ve damakta lezzet ve tadları hatırlanabiliyor.
10 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısı, 633’e yükseldi. Avrupa’da ise 5 ürün coğrafi işaret koruması aldı. En fazla coğrafi işaretli ürüne sahip bölge 143 yöresel ürünle Karadeniz Bölgesi. Diğer bölgeler sırasıyla Ege 100, Güneydoğu 91, İç Anadolu 82, Akdeniz 73, Marmara 63, Doğu Anadolu 62 yöresel ürün coğrafi işaretli. Coğrafi işaretli yöresel ürünlerde Gaziantep 37 ürünle ilk sırada yer alıyor. En fazla coğrafi işaretli ürüne sahip ilk 10 il şöyle; Şanlıurfa 30, İzmir 22, Kastamonu 18, Bolu ve Mersin 17’şer, Muğla, Aydın 14’er, Manisa, Ankara, Kayseri ve Samsun 14’er. Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı ve en son Milas zeytinyağı AB’den tescil aldı.