Tarla yerine savaşa gitmek zorunda olan Ukrayna’daki çiftçiler nedeniyle ülkenin tarımsal üretiminde riskler devam ediyor. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, 2022 yılı boyunca gıdada en önemli konunun Karadeniz’deki tedarik hatları olduğunu belirterek, “Ukrayna çiftçisi geçen yıl ektiği ürünlerin tamamını hasat edemedi. Ukrayna’da şu an en büyük risklerden biri çiftçilerin askeri alanda görevlendirilmesi nedeniyle ortaya çıkan işgücü kaybı” dedi.
Pandemi ve 100 günü aşan Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte tarımsal faaliyetlerin önemi ve gıda sektöründeki hassasiyet her geçen gün artıyor. Savaşla gelen buğday krizinin ardından tarımsal üretimin geleceği çok daha önem kazanırken, yıl boyunca bölgeden gelecek haberlerin önemine dikkat çekiliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’a göre 2022 yılı boyunca gıdada en önemli gelişme, Karadeniz’deki tedarik hatları olacak: “Bu koridorların yeniden eskisi gibi işlerlik kazanması karar alıcıların en önemli önceliklerinden biri olmalı. Ayrıca Ukrayna çiftçisi geçen yıl ektiği ürünlerin tamamını hasat edemedi. Hasat edilemeyen ürün miktarı yüzde 30 seviyesinde. Tohum, gübre gibi kritik tarımsal girdilere erişim zorluğunun yanı sıra önemli bir risk de çiftçilerin askeri alanda görevlendirilmesi nedeniyle ortaya çıkan işgücü kaybı” diye konuştu.
GÜBRE SORUNU DEVAM EDİYOR
Çatışmaların başlamasının ardından FAO’nun Ukrayna’daki ekiplerini daha da güçlendirdiğini ve özellikle zor durumdaki çiftçilere yardım ettiğini söyleyen Selışık, “Çatışmalar sebebiyle ürünlerin nakliyesi, stoklanması da mümkün olamadı. Sebze ve sera üretimi sezonu da bu çatışmalar yüzünden değerlendirilemedi. Mayıs ayına kadar ekimlerin yapılması gerekiyordu. Patlamamış mühimmatların yarattığı endişenin yanı sıra insani kısıtlamalar da ürünlerin toplanması ve pazara vaktinde ulaştırılmasının önündeki büyük engellerden biri” değerlendirmesini yaptı. Selışık, gübre üretimi ve tedarikinde de sıkıntıların sürdüğünü belirterek, “Dünyada gıda fiyatlarının ve hayvan yemi fiyatlarının şu anki seviyesinden ortalama yüzde 8 ila 22 oranında artmasını bekliyoruz. Gübre tedarikindeki sıkıntıların yakın vadede aşılmasını beklememeliyiz” dedi.