Cengiz Çakır
Bu yazı ÇAYKUR tanıtım sitesinden alınan bilgilere dayanmaktadır (Bkz.1). Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) 233 Sayılı KHK hükümlerine tabi, sermayesinin tamamı devlete ait, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülüdür. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çayla ilgili kuruluşudur. Bakanlar Kurulu’nun 2017/9756 sayılı kararı ile Türkiye Varlık Fonuna aktarılmıştır.
Çaykur; 47 Yaş Çay İşleme Fabrikası, 2 Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü, 7 Pazarlama Bölge Müdürlüğü, Anatamir Fabrikası, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 11 500 çalışanı ve 9050 ton/gün yaş çay işleme kapasitesi ile Türkiye çay sektörünün en büyük kuruluşudur. Bölgede üretilen yaş çay ürününün yaklaşık yüzde 55-60’ı Çaykur tarafından satın alınmaktadır. Çaykur´un yurt içi kuru çay piyasasındaki pazar payı ise yaklaşık yüzde 50-55’dir.
ANA STATÜYE GÖRE
ÇAYKUR’un merkezi Rize’dedir.
Yönetim Kurulu ÇAYKUR’un işleri gerektirdikçe ve herhalde ayda en az iki defa toplanır. Toplantı yeri ÇAYKUR’un merkezidir.
Toplantıya katılmayan üyeler yazılı olarak veya vekil tayin etmek suretiyle oy kullanamazlar.