Eskişehir’de yaklaşık 2 yıl önce ormandan toplamaya başladığı çam kozalağından turşu yaptıktan sonra bunları dükkanında sadece süs olarak bulunduran satıcı Ünal Atalay, pandemi sürecinde faydasını öğrenenlerin talepleri artınca işleri hayli açıldı. Atalay, deneme amaçlı başladığı kozalak turşusunda şimdi siparişlere yetişemiyor.
Uzun emekler sonucunda dağlık ve ormanlık alanlardan toplanan çam kozalağını işledikten sonra yapılan turşu, Eskişehir’de çok ilgi görüyor. Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir’de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkanında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan koronavirüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.
“DENEMELİK YAPMIŞTIK, ŞU AN HER İSTEYENE VEREMİYORUZ”
Ünal Atalay, 2 yıl önce denemek üzere başlattığı çam kozalağı turşusu hakkında konuştu. Atalay, “Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkanımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, ‘ben numaramı vereyim, parasını vereyim’ diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz” şeklinde konuştu.