Her yıl dünya çapında 7 milyon tonun üzerinde çikolata tüketiliyor. Giderek artan bu tüketim sayesinde de çikolata piyasası yaklaşık 140 milyar dolar değerine ulaştı. Bu verinin 2028 yılına kadar 200 milyar doları aşması bekleniyor.
Her yıl en az 5 milyon ton çikolata üretiliyor ve bunun yüzde 70’i Batı Afrika ülkeleri, Fildişi Sahili ve Gana’dan geliyor.
İnsan hakları aktivistleri büyük şirketlere “adil ticaret” konusunda baskı yaparken, giderek daha fazla tüketici etik olarak elde edilen çikolatayı tüketmeyi tercih ediyor.
Peki çikolatanın ana maddesi olan kakao piyasası ne durumda? Çikolata üreticileri Covid-19 ve iklim değişikliği gibi önemli tehditlerle nasıl mücadele ediyor?
Dünyaca ünlü Fransız çikolata üreticisi şef Jacques Torres başarısının sırını bizimle paylaşıyor.
Covid-19 ve iklim krizinin pazarı etkilediğini ancak yeni fırsatlar getirdiğini belirten Torres, “Bugün sektörde neler olup bittiğine dair çok fazla tartışmalar var. Evet, son zamanlarda çok fazla sorunla karşılaştık, belki de biraz farklı şeyler denemek için yeni fırsatlar doğdu. En önemli şeylerden biri de müşterinizi dinlemek, müşteri tabanımızın isteklerini anlamak. Bu bilgi ışığında, geleceğin aslında kötü olmadığını düşünüyorum. Evet daha fazla zorlukla karşılaşacağız, fakat umarım buna karşı da, daha fazla çözüm üreteceğiz. Bu yüzden bizler de kendimizi yenilemeye bakacağız.” diyor.
İklim değişikliğinin getirdiği endişeler
Kakao endüstrisi, pandemiden sonra ilk toparlanma belirtilerini gösterdi. Ama Jacques Torres, çikolata üreticilerinin iklim krizi ile nasıl başa çıktığı konusunda endişelerini anlattı: