Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana dışındaki 22 ilde verim yok denecek kadar az. Yurt dışından buğday ithal edilecek” dedi.
Buğday hasadına başlanan Adana hariç diğer illerde kuraklık nedeniyle rekoltede azalma yaşandığını bildiren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana dışındaki 22 ilde verim yok denecek kadar az. Geçen yıl buğday üretimimiz 20 milyon 500 bin tondu. Bu yıl 18 milyon 500 bin ton bekliyorduk ama kuraklık olduğu için bunun da altında olabilir. Yurt dışından buğday ithal edilecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TMO’nun buğday alım fiyatını ton başına 2 bin 250 lira, primi ise 275 lira olarak açıklamıştı.
Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Adana’da birçok ürünün hammaddesi olan buğdayda hasat başladı.
Buğday ilk hasat için biçerdöverler tarlalara girdi
İlk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayan Adana’da biçerdöverler, Karataş ilçesindeki tarlalarda çalışmaya başladı. Kentin kıyı şeridi dışındaki bölgelerde üretim yapan çiftçiler ise ürünlerinin olgunlaşmasını bekliyor. Bu yıl 1 milyon 608 bin dekardan dönüm başına 500 ile 750 kilogram arasında toplamda ise 778 bin ton rekolte bekleniyor.
Kentte verimin yüksek olduğunu belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Çukurova’nın bereketli topraklarında ilk buğday hasadı başladı. Bu yıl havalar serin gittiği için buğday hasadına geç başlandı. Adana’da bu sene verim yüksek. Dönüm başına 500 ile 750 kilogram arasında verim beklenmekte” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fiyatın da çiftçiyi memnun ettiğini belirten Doğan, “Prim ve desteklerin ton başına 400 lira olmasını bekliyorduk ama ton başına 275 lira açıklandı. Biraz daha yüksek olsaydı daha iyi olurdu ama fiyat beklediğimiz şekilde geldi. Adana çiftçisi mutlu çünkü verim de yüksek” ifadelerini kullandı.
“Buğday ithalatı yapılabilir”
Adana hariç diğer illerde buğday rekoltesinde azalma yaşandığını kaydeden Doğan, Türkiye’nin buğday ithalatı yapabileceğini kaydederek, şunları söyledi:
“Adana dışındaki 22 ilde verim yok denecek kadar az. Bizim ülke olarak geçen yıl buğday üretimimiz 20 milyon 500 bin tondu. Bu yıl biz 18 milyon 500 bin ton buğday bekliyorduk ama kuraklık olduğu için bunun da altında olabilir. Böyle olacağı içinde ülkemiz yurt dışından buğday ithalatı yapacaktır. Buğday bizim olmazsa olmaz temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Pandemide gördük ki bütün ülkeler buğday ithalatını kısıtladı ve stok yaptı. Bizim aslında buğdayı daha çok desteklememiz lazım.”
Üreticilere “rutubete dikkat” uyarısı
Üreticilere hasat sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Başkan Doğan, “Çiftçilerimiz bu yıl buğdayını hasat ettiklerinde rutubet 14’ün üzerinde biçmesinler. Lisanslı depolar bu yıl yine buğdayı alacak. Lisanslı depolara çiftçilerimiz ürününü götürdüğünde bunun yüzde 75’ine 9 ay sıfır faizle kredi kullanmakta, 750 lira nakliye desteği almakta ve analiz ücreti ödememekte. Çiftçimiz bugün ürünü döktüğünde parasını yarın Ziraat Bankası’ndan alabiliyor” dedi.
Kaynak: www.gidahatti.com