Bilim insanları bağırsak mikroplarının brokoli gibi bazı bitkisel gıdaları nasıl kansere karşı etkili maddelere dönüştürdüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre vücudun bu gıdalardan faydalanabilmesini sıradan bağırsak mikropları sağlıyor.
Brokoli, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası ve Brassica cinsinden diğer sebzeler, farklı aromalarını glukosinolat adı verilen kimyasallara borçlu. Sindirim sırasında bağırsak mikropları bu maddeleri izotiyosiyanat adlı maddelere dönüştürüyor. Bu maddelerin ise kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.
ABD Kaliforniya’daki Stanfor Üniversitesi öğretim üyesi Elizabeth Sattely ve ekibi, Bacteroides thetaiotaomicron adlı bağırsak bakterisinin glukosinolatları izotiyosiyanatlara dönüştürdüğünü kanıtladı.
B. thetaiotaomicron brokoli bileşenlerinden mucize yaratıyor
Ekip bakteriye bu özelliği kazandıran genleri ortadan kaldırmayı başardı. Bağırsaklarında genetik olarak değiştirilmiş bakterilerin kolonileşmesi sağlanan farelerin sindirim sisteminde, normal B. thetaiotaomicron bakterisine sahip farelere göre izotiyosiyanat miktarının daha düşük olduğu gözlendi.
Haberin devamı için linke tıklayınız