İbrahim ORTAŞ
Bitki Besleme Biliminin önder isimlerinden değerli hocamız Prof. Dr. Burhan Kacar ömrünü tamamlayarak sonsuzluğa yürümüştür. Ülkemizin bitki besleme alanında özellikle de toprak ve bitki analizleri konusuna kaynak kitap sağlamasında ciddi katkıları olan hocalarımızdandı. Gübre, gübreleme, organik gübreler, özel bitkilerin gübrelenmesi, toprak ve bitki analiz teknikleri gibi birçok kaynak kitabın yazarıydı. Yaptıkları için çoğunlukla derleme yapılıyor deniyordu. Ancak derleme de olsa çoğumuzun yabancı dil bilmediği dönemlerde literatüre ulaşmanın kıt olduğu dönemlerde tak başvuru kaynağımız Burhan hocanın kaynaklarıydı. Bu bağlamda kaynaklarından dünde bugünde çokça yararlandık/yararlanıyoruz. Halen de laboratuvarlarımızda yapılan analizlerde Kacar kaynak olarak gösterilmektedir.
Burhan hoca gerçekten çok çalışkan ve üretken bir insandı. Son anına kadar kendi çapında yazmaya ve üretmeye devam ediyordu. Eskiden yazdıklarını yenilediler, yeni kaynak derlemeleri yaptılar. Tabiri caiz ise laf değil, hep iş yapmaya çalıştı. TÜBİTAK TOVAG’da da önemli görevlerde bulundu. Birçok hocamızın ve arkadaşımızın projelerinin anlamlı hale gelmesinde katkısı olmuş engin bir bilim insanıydı.
En son Kırgızistan’da bir aradaydık. Eşiyle birlikte gelmişlerdi. Yaşının epey ilerlediğini düşünerek uluslararası bir toplantıya katılmasını çok önemsemiştim. Çalışmalar ve genel toprak bilimi konuları hakkında öneri ve görüşlerini anlattılar. Geçmişte katıldığımız kongrelerde de sunularımızı titizlikle izler katkılarını sunardı. Bölümümüzü ve bizleri de çok severdi. Ural Bey ve arkadaşlarının toprak Etüt ve Haritalama çalışmalarının önemini her ortamda özellikle vurgulardı. Bölümümüzdeki bitki besleme ve diğer projeleri hep övgü ile anlatırdı. Mikoriza konusunda çalıştığımızı öğrendiğinde çok mutlu olmuştu. Ülkemizde eksikliği olan bir alan çalışılması konusunda isteklendirici olmuştu. Bende hep Burhan hocanın yapıcı isteklendirci yaklaşımını çok önemsemişimdir.
1987 veya 1988 yılı yaz döneminde tatil için geldiği Üniversitemizin Yumurtalık kampı veya Mersin’deki Toprak Su kampı sonrası bölüme gelmişlerdi. Sanırım sonrada Erdemli civarlarında bir yer aldılar. Geçmişte başta Hüseyin Özbek Hoca, rahmetli Şefik Yeşilsoy Hoca ve Ural Dinç hocalarımız bölüme gelen misafirleri bölüm ile buluştururlardı. Ural Bey ve Şefik Bey o dönemdeki asistan arkadaşları çağırarak hoca ile bizleri tanıştırmışlardı. O dönemde üniversite ve akademik kültür çok önemliydi. Bizler ile ilgilendi. Hangi hoca ile çalıştığımızı ve çalışma konularımızı sormuştu. Çok gururlanmıştık kitaplardan ismini bildiğimiz bir hocamız ile tanışmaktan. Uzaktan tanıdığınız, kitaplarını kaynak edindiğiniz bir bilim insanı ile bir arada olmanın ne denli önemli olduğunu o zaman daha iyi hissetmiştim.
Burhan hocamız ve çalışma arkadaşlarının kitapları ve yöntem çalışmaları birçoğumuzun tezlerinin tamamlanmasında gerekli olan kaynakları ile yaşamımıza dokundular. Ben şahsen kendilerini tanımış olmaktan ve öğrettiklerinden dolayı müteşekkirim. Çok samimi ve sahiciydi. Ayrıca da çok nazik bir beyefendiydi. Turap (Toprağın babası) bir insandı. Büyük insan olmak böyle olmalı. Ölünce arkanızda eserleriniz ve insanlara dokunuşlarınız sizi hatırlatır olmalı.
Bütün öğreti ve emeklerine sağlık Burhan hocam. Allah Rahmet eylesin, ruhun şad olsun. Toprağını doğadaki baharın bütün çiçekleri beslesin.