Adana, Borçka, Muratpaşa ve Uzunköprü belediye başkanları tarımsal faaliyetlerin ve çiftçilerin yaşadığı sorunlara değindi, desteklenmeleri gerektiğini vurguladı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, çiftçilerin tarım alanında desteklenmesi yönünde çağrı yaparak “Üreticiyi, çiftçiyi, köylüyü desteklemek zaruri hale geldi. Tarımın önemini Türkiye açısından önemsiyoruz. Biz, CHP olarak başka bir tarım politikasının mümkün olduğunu görüyoruz ve tarıma ciddi bir şekilde el atıyoruz” dedi.
CHP’nin İstanbul’da düzenlediği tarım zirvesine katılan Karalar, Adana’da tarıma yönelik çalışmaları hakkında Cumhuriyet’e açıklamada bulundu.
İktidarın tarım politikasını eleştiren Karalar, “Tarım, ekonomiden payını alan önemli bir sektör. Belki ileride en önemli kaynak gıda ve su olacak. Dolayısıyla bugün baktığımızda Türkiye’de 34 milyon metrekare ekilemeyen tarım alanı var. Türkiye’de tarıma son zamanlarda önem verilmemeye başlandı ama biz CHP olarak tarım alanındaki çalışmalarımız ve girişimlerimizle farkımızı ortaya koyuyoruz” dedi.
KIRSALDAN GÖÇ ARTTI
Tarım alanındaki istihdamda gerileme gördüklerini vurgulayan Zeydan Karalar, “Kırsaldaki insanlar şehre göç etmeye başladı. Şehre gelen insanlar adaptasyon sorunu yaşamaya başladı” diye konuştu.
Çiftçiyi ve üreticiyi destekleyen birçok çalışmaya imza attıklarını anlatan Karalar, “Adanalı üretici artan maliyetlerden, mazot, gübre gibi giderlerden kâr yapamıyor. Bazen ürününü satamıyor. Satsa da doğru dürüst fiyata satamadığı için üretmekten vazgeçiyor. Üretmekten vazgeçmek milli geliri düşürmek demek. Çiftçilere keçiboynuzu, fındık, badem fideleri veriyoruz. Yine üç ilçemizde de lavanta üretiyoruz. Bir ilçemize çilek, bir ilçemizde domates fidesi dağıttık. İklim neye uygunsa ona uygun fide dağıtmaya başlıyoruz. Bizim bu çalışmalarımız köylere geri dönüşler sağladı. Asıl hedefimize yavaş yavaş ilerliyoruz. Ancak bunun bir devlet politikası haline getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİNİN EMRİNDE
Adana’nın Pozantı ve Saimbeyli ilçelerindeki soğuk hava depolarını kullanılır hale getirdiklerini kaydeden Karalar “İki depomuzu çiftçilerin emrine verdik. Bu sayede kiraz üreticisi ilk kez mutlu oldu. Bu depo sayesinde tüccarın eline düşmedi, ürünü istediği fiyata sattı. Mesela en güzel nar Sarıçam’da üretilir. ASKİ’nin soğuk hava deposu vardı ve atıl durumdaydı. O depoyu da çalışır hale getirdik. Nar ve domates üreticilerine tahsis ettik” dedi.
NARENCİYEYE ÖZEL ÇALIŞMA
“Şimdi de narenciyeye yöneliyoruz. Hedefimiz sağlıklı narenciye fideleri üretmek” diyen Karalar şunları anlattı: “Uzun bir üretim süreci olsun istiyoruz çünkü narenciye konusunda Adana, Türkiye’nin lideri. Türkiye’de narenciyenin yüzde 32’si Adana’dan karşılanıyor. Bu birkaç yıl sonra 40-45’e dayanacak. Narenciye konusunda özel ihtimam göstermemiz lazım. İstihdam ve yerinde kalkınma konusunda Adana’da çalışmalarımız devam edecek.”