Yüksek fiyatların çözümü, üreticiden tüketiciye ‘kısa yol’ oluşturmak. Tarım Kredi marketler açıyor ama ‘Bakkal Amca modeli’ de göz ardı edilmemeli. Türkiye’de 200 bin bakkal var. Kâr marjları belirlenecek ve kooperatiflerin ürünleri buralarda satılacak. Büyük bir güç. Maliyet sıfır!
Döviz çıktı, düştü. Kur korumalı mevduat hesabı uygulaması geldi. Piyasa bir ölçüde dengelendi. Ama vatandaşın gündemi hep fiyatlar. Düşmeyen fiyatlar. Devletin kurumları denetimleri artırsa da, aynı fiyatta ısrar edenlerin gerekçeleri hep aynı:
Biz yüksek fiyattan aldık.
Bu konuda sadece büyük market zincirlerini kusurlu görmek de çözüm değil. Üstelik Tarım Kredi Kooperatiflerinin verimliliği ve işlevselliği ile ilgili eleştiriler de artıyor. Sektörden çok sayıda yönetici ve yurttaşlarla konuştum geçen hafta.
Çıkan sonucu özetleyeyim: Ben olsam Tarım Kredi Kooperatif marketler yerine ‘sözleşmeli bir şekilde standart getirerek bu işlevi bakkallara‘ yaptırırdım. Hem daha ucuz, hem daha pratik ve maliyeti düşük. Hem de daha hızlı. Bakkal Amca modeli.
Düşünün, bir günde Türkiye çapında en az 200 bin dükkan, mağaza, bayi. Zaten satış yapıyor, sektörün içinde. Altyapısı da hazır. Bunlara güvence verilecek, kar marjları belirlenecek ve Tarım Kredi Kooperatifleri dışında diğer kooperatiflerin ürünleri de satılmak üzere dağıtılacak.