Türkiye’de enerji alanında biriken sorunlar İran’ın doğalgazı bir süre kesmesiyle krize dönüştü. Ancak bu kriz sadece sanayi ve enerji boyutunda da sınırlı kalmayacak, çevre kirliliğiyle de karşımıza çıkacak.
Ulaştığımız sektör kaynakları, doğalgaz krizinin uzamasının beklendiğini, bu nedenle fabrikaların motorin ve fuel oil yakmaya başlayacağını belirtti.
Sektör yetkililerin aktardığı bilgiye göre Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Motorin ve fuel oil yakacağız” diyen sanayicilere “Ne bulursanız yakın, görmezden geleceğiz” yanıtını vermiş.
Sektör yetkilileri bakanlığın Türkiye’yi zora sokabilecek bu uygulamaya yeşil ışık yakmak zorunda kalmasını şöyle yorumladı: “Yaşadığımız enerji krizinin boyutunu da gözler önüne seriyor. Günlerdir yaşadığımız endişelerimizde haklılığımız gösteriyor. Çok kötü günlerden geçiyoruz.”
İran ‘teknik arıza’ gerekçesiyle Türkiye’ye 10 gün boyunca doğalgaz akışı sağlamayacağını duyurmuş, bunun üzerine BOTAŞ, alınan gaz miktarının 17 Ocak itibariyle üçte bir seviyesine düştüğünü, 20 Ocak itibariyle de sıfırlandığını açıklamıştı. Bunun üzerine Türkiye genelindeki OSB’lerde 72 saat elektrik kesintisi uygulanacağı belirtilmişti.
Ayrıca sanayicilere doğalgaz kullanımını yüzde 40 kısarak yüzde 60 kapasitede tutulması talimatı verilmişti.
Bu ise sanayinin her gün yüzde 40 daha az üretim yapması demek. Ancak sanayiciler yaşanan doğalgaz kıtlığı nedeniyle bunu yapmak zorunda bırakıldı. Çünkü yapılmaması durumunda hat basıncı düşecek. Bu da artık merkezi şebekeden konutlara enerji verilememesi ve şebekenin çökmesi anlamına geliyor.