Tarım ve Orman Bakanlığı Su İşleri Genel Müdürlüğü 28 Eylül itibariyle Aydın’ın Didim ilçesinde deniz patlıcanı avının serbest olacağını açıklarken, çevre aktivistleri ve bölge halkı karara tepkili. Deniz ekosistemi açısından ciddi önem taşıyan ancak dolar üzerinden Uzakdoğu ülkelerine satışı nedeniyle sık sık kaçak avcılık hikâyeleriyle anılan deniz patlıcanı avını eleştiren Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, “Bir canlının besin değeri, maddi değeri değil, ekolojik değeri esas olmalıdır” dedi.
1 Eylül itibariyle balık avı yasağının kalkması ile birlikte Türkiye’de birçok noktada balıkçılar denizlerin yolunu tutmaya başladı. Aydın’ın turistik özellikleri ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Didim ilçesinde de balıkçılar 1 Eylül itibariyle avcılığa başladı ancak geçtiğimiz yıllara nazaran bu yıl avlanan canlı türlerine deniz patlıcanı da eklendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su İşleri Genel Müdürlüğü 28 Eylül itibariyle Aydın’ın Didim ilçesinde deniz patlıcanı avının serbest olacağını açıkladı. Maddi değeri yüksek olan ve kaçak avcılığının sık sık gündeme geldiği deniz patlıcanı, deniz ekosistemi için ciddi önem taşırken, Didim halkı ve çevre eylemcileri ise duruma tepkili.
DENİZDEKİ ‘PATLICAN’ KARADAKİ TRAKTÖRE BEDEL…
Derisidikenliler familyasına mensup omurgasız bir canlı çeşidi olan deniz patlıcanı, özellikle Çin mutfağında kullanılıyor. Yemeklerde kullanımının yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılan deniz patlıcanına halk arasında deniz hıyarı da deniliyor. Çin tıbbında yorgunluğa, iktidarsızlığa ve eklem ağrılarına iyi geldiği iddia edilen deniz patlıcanı, Türkiye’de genellikle tüketilmezken özellikle Uzakdoğu ülkelerinde rağbet görüyor. Boyları genellikle 5-25 cm arasında değişen deniz patlıcanlarının ağız çevresinde ortalama 20-30 duyu ve avlanmaya yarayan dokunaçlar bulunuyor.
Dokuz yüze yakın farklı türü olduğu bilinen bu canlının denizlerdeki görevi önemli. Deniz tabanına çökelmiş organik artıkları temizleyen, bunu yaparken de sedimenti havalandıran deniz patlıcanı, karada bel küreği ve traktörle efor harcanarak yapılan işi denizlerde tek başına üstleniyor. Bilimsel araştırmalara göre deniz patlıcanlarının yılda yaklaşık yüz elli ton kumu filtrelediği de biliniyor.