Avrupa’da gaz fiyatlarının son iki yılda 20 kattan fazla artması yoğun enerji tüketen gübre sektörünü de etkiledi. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve Belçika gibi ülkelerde gübre üretim kapasitesi sert daraldı.
Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle gübre üretim tesislerinin büyük kısmı faaliyetlerini durdurma kararı alırken, bu durumun gübre kıtlığına yol açabileceği düşünülüyor.
Avrupa ülkeleri, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası hızla artan doğalgaz ve elektrik fiyatlarının ortaya çıkardığı enerji kriziyle mücadele ediyor.
Avrupa gaz piyasasında referans fiyatların belirlendiği TTF’de işlem gören vadeli kontratların fiyatları ağustosta megavatsaat başına 348 Euro’ya kadar çıkarak rekor kırdı.
Bu piyasada gaz fiyatları geçen yıl ortalama 39 Euro, 2 yıl öncesinde ise 15 Euro seviyesindeydi.
GAZ FİYATLARI 20 KATTAN FAZLA ARTTI
Kriz öncesi döneme göre 20 kattan fazla artan gaz fiyatları, Avrupa’da özellikle yoğun enerji tüketen sektörleri derinden etkiledi. Gübre endüstrisi de bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri oldu.
Gübre üretimindeki temel girdiler arasında yer alan doğal gazın maliyetindeki hızlı artış, son dönemde Avrupa’da çok sayıda gübre fabrikasını üretimi azaltmaya ya da askıya almaya sevk etti.
Avrupa’daki gübre üreticilerini temsil eden Brüksel merkezli birlik Fertilizers Europe, sektörde özellikle ağustos ayından bu yana eşi benzeri görülmemiş bir kriz yaşandığını açıkladı.
ÜRETİM KAPASİTESİNDE YÜZDE 70 DÜŞÜŞ
Birlik, gübre üretiminde aktif ana ham madde ve katkı maddesi olan amonyakta üretimin durma noktasına geldiğini belirterek acil tedbir alınmasını istedi. Yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle Avrupa’daki gübre üretim kapasitesi yüzde 70 düşüş gösterdi.
Emtia piyasalarına hizmet eden ICIS verileri de Avrupa’da artan gaz fiyatlarının gübre üretimi üzerindeki etkisini göz önüne serdi.
Buna göre, İtalya, Fransa ve Norveç’te Yara firması, Almanya’da SKW, Yara, BASF firmaları amonyak üretimini azalttı. İngiltere’de CF Fertilizers şirketi üretimi azalttı ve üretim durdurma planlarına başladı.
İspanya’da Fertiberia bazı tesisleri kapattı ve üretimi azalttı. Hollanda’da Yara ve OCI üre ve amonyum üretimini düşürdü. Belçika’da Yara ve BASF üretimi kısıtladı.
Polonya’da Grupa Azoty ve Anvil üretimi düşürdü, Romanya’da Azomures faaliyetlerini yavaşlattı, Slovakya’da Duslo firması üretimi durdurdu, Macaristan’da Nitrogenmüvek üretimi askıya aldı.
Bulgaristan’da Agropolychim ve Neochim firmaları, Hırvatistan’da Petrokemijanın üre ve amonyak üretim tesisleri kapandı. Litvanya’da Achema üretime ara verdi, Lifosa üretimi bir süre askıya aldı.