İstanbul Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttükleri TÜBİTAK destekli araştırmanın ilk verilerine göre müsilaj, Marmara’daki mercanları ve süngerleri olumsuz yönde etkiledi.
Marmara Denizi’nde dip yapısının yüzeye vurmasıyla ortaya çıkan müsilaj sorunu geçen yıl bir çevre felaketi olarak nitelendirilebilecek bir boyuta ulaşmıştı.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu ve ekibi, yürüttükleri TÜBİTAK projesi kapsamında müsilajın Marmara Denizi Prens Adaları bölgesinde yaşayan yumuşak mercanlar ve süngerler üzerindeki etkisini araştırıyor.
Prens Adaları bölgesinde dokuz istasyonda dalış yaparak sünger, mercan ve hidrozoa gözlemleyen bilim insanları, “Müsilaj sonrası ne hayatta kalmış“, “Ne kadar var”, “Nerede dağılım gösteriyor” sorularının cevaplarını arıyor. Projeyi yürüten ekip, aynı incelemeyi önümüzdeki aylarda da tekrarlayacak.
Doç. Dr. Topçu, TÜBİTAK müsilaj araştırmaları özel çağrısı kapsamında desteklenmesine karar verilen 37 projeden biri olan çalışmanın detaylarını ve ilk bulguları AA’ya anlattı.