Antepfıstığında üretim standartları damla sulama ile artarken, 2016’da yaşanan iki gelişme ve iki yeni proje ise ürün işleme ve ticaretten kaynaklı sorunları gidermeye aday.
2012 yılında 150 bin ton rekolte ve ağaç başına ortalama 4 kg verim ile rekor kırılan antepfıstığında 2013 ve 2014 yıllarında üretim ve verim oranları neredeyse yarı yarıya düşmüştü. Son iki yıldır 140-150 bin ton bandına geri dönülse de ihracatta sorunlar yaşanmıştı.
3’te 2’si ihraç ediliyor
Üretimi Gaziantep ve Şanlıurfa’da yoğunlaşan antepfıstığına üretimin yaklaşık 3’te 2’si yurtdışına ihraç ediliyor. Fiyat ve pazarlama aşamasında yaşanan olumsuzların başlıca nedeni ise dış pazara kaçak yollarla giren ve aflatoksin oranları yüksek ürünler.
TSE standardı alındı
Antepfıstığında bu yıl içinde yaşanan iki gelişme ise geleceğe yönelik umut veriyor. Öncelikle Gaziantep Ticaret Borsası’nın girişimleriyle 2 yıl süren çalışmalar sonucunda antepfıstığının Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standardı alındı ve yıl içinde yayınlandı.
Antepfıstığına dair lisanslı depoculuk tebliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise yıl sonuna doğru tarafından hazırlandı. Alınan 14 milyon TL’lik hibe desteği ile Türkiye’nin ilk antepfıstığı deposu Gaziantep’in Nizip ilçesinde kurulmaya başladı.
Aflatoksinin önüne geçilecek
10 bin ton depolama kapasiteli tesisin yakın zamanda hizmete geçeceğini söyleyen Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “Böylece ürünler sağlıklı koşullarda saklanacak ve aflatoksinin önüne geçilecek. Üreticinin geliri artacak, tüccar da daha rahat ticaret yapacak” diye konuşuyor.
Damla sulama ile üretimde istikrar
Damla sulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte antepfıstığında “var yılı-yok yılı” rejiminin geride kalacağını söyleyen Tiryakioğlu, bu sayede dikim alanlarının da artmaya başladığını dile getirerek “Birkaç yıl içinde üretim 300 bin tonlara çıkacak” yorumunu yapıyor.
Antepfıstığına mükemmeliyet merkezi geliyor!
Antepfıstığına yönelik bir diğer proje ise kalite ve gıda güvenliği kontrollerinin yapılacağı Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi. Yatırımın 2 milyon TL’lik bir bütçesi olduğunu söyleyen Tiryakioğlu, “Ayrıca fıstık sanayimizi geliştirecek her tür çalışma depomuzun yanında kurulacak olan Fıstık İşleme Pilot Tesisi’nde yapılacak” diyor.
www.tarlasera.com