Prof. Dr. Mustafa Öztürk
Türkiye’deki topraklar organik karbon (SOC) bakımından fakirdir. Yanlış işletme ve kullanma sonucu karbon bakımından fakirleşen toprak, karbon yutak alanı olmaktan çıkmakta ve karbon salım alanlarına dönüşmektedir.
Mevcut haliyle tarım, enerji üretiminden sonra en büyük ikinci sera gazı salım kaynağıdır.
Kurak ve yarı kurak tarım bölgeleri, yaklaşık 6,15 milyar hektarı veya dünya toprak alanının yüzde 41’ini kaplar ve küresel gıda arzı için çok önemlidir.
Biçerdöverle hasat yapılması ile anızın daha fazla miktarda tarlada kalmasına neden olmaktadır. Uygulamalarda tarlada kalan anız miktarı 3 bin 716 kg/ha olarak tespit edilmiştir.
Anız (hasat bakiyesi) her yıl uydu görüntüleri ile uzaktan algılama ile tahmin edilebilir.
Hasat bakiyesini (anızı) temizleme (kaldırma) kombinasyonu toprak verimliliğini ve toprağın yağmur suyunun tutma kapasitesini azaltır ve özellikle eğimli arazilerde toprak erozyonunu artırır.
Hasat bakiyesi (anız), karbon (C), azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) açısından zengin olması nedeniyle yenilenebilir bir kaynak olmasının yanı sıra, temel bir tarımsal besin maddesidir.
Bir ton buğday anızı, ortalama 450 kilogram karbon içerir.
Çok sayıda çalışmada, toprakta anızın kırpılarak tutulması sistemlerinin, anızla tutulan sistemlere kıyasla daha fazla toprağın biyolojik aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.
Mikroorganizmalar besin döngüsünü geliştirir ve daha yüksek seviyede agrega (toprak pıhtısı) stabilitesini teşvik eder, bu da daha fazla suyun toprağa sızmasına ve daha esnek bir toprak sistemine neden olur.
Happy Seeder makinesi
Toprakta bırakılmış hasat bakiyesinin malç haline getirilirken doğrudan tohum delmeyi mümkün kılmak için Happy Seeder (Şekil 4) gibi ekipman yenilikleri geliştirilmiştir.
Anız malçlama ve tohumlama fonksiyonlarını tek bir makinede birleştiren Happy Seeder, umut vadeden yeni bir yaklaşımdır.
Anız, Happy Seeder ile önce kesim, toplama ve malç haline getirme yapılır takiben ekim yapılır.