Didem Eryar Ünlü
Anadolu Efes kendini sadece bir bira şirketi olarak değil aynı zamanda bir tarım şirketi olarak tanımlıyor. Şirket, 1982 yılında kurduğu “Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı” bünyesinde, ürünlerinde kullandığı tarımsal hammaddelerin tedarikinin devamlılığının sağlanması hedefiyle çalışıyor. Şirketin kendi ziraat mühendislerinin geliştirdiği tescilli 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçiotu çeşidi bulunuyor.
2022 sezonunda Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi olmak üzere toplam 330 bin dekarlık, yani yaklaşık 45 bin futbol sahası büyüklüğünde bir üretim alanından arpa tedarik eden Anadolu Efes, 2022 yılı için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 40 bin, İç Anadolu’da 70 bin ton olmak üzere 110 bin ton arpa alımı gerçekleştirecek.
Şirket, Türkiye’nin 12 farklı ilinden arpa alımı yapıyor ve Türkiye’de doğrudan ya da dolaylı olarak, yaklaşık 2 bin çiftçiye, aileleri ile birlikte 9 bin kişiye geçim kaynağı sunuyor. Bilim insanları ve akademisyenler, iklim krizinin tarım ve gıda güvenliği üzerindeki etkileriyle mücadelede agroekolojik çözümlere işaret ediyor.
Anadolu Efes de bu kapsamda, Anadolu topraklarının kadim tarım pratiklerini, iklim değişikliği karşısında daha dirençli hale getirecek projeler üzerinde çalışıyor. Şirketin tarım alanında yaptığı çalışmaları Adıyaman’da yapılan hasat etkinliğinde dinledik.
Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO Can Çaka, “Arpa bizim üretimimizin en hayati ham maddesi, aynı zamanda dünyada kültüre alınmış en eski tahıllardan biri ve belki de en önemlisi. En önemli paydaşlarımızdan biri olan çiftçilerimizle kurulduğumuz günden bu yana omuz omuza çalışarak, hammaddelerimizin kalitesini güvence altına alıyoruz. Gelecek nesillere cömert topraklarımızı aktarabilmek için de sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda çiftçilerimizin yetkinliklerini geliştiriyor, onlara gerekli araçları sunuyoruz” diyor.
Son yıllarda kuraklığa dayanıklı tohumların geliştirilmesi, verimliliğinin artırılması ve tohumların uluslararası standartlarda kimliklendirilmesine daha da ağırlık verdiklerini söyleyen Çakan, bu kapsamda Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi ile iş birliğinde yeni bilimsel çalışmalara başladıklarını ekliyor. Çaka, “2022 yılında Türkiye’nin tarımsal ekonomisine katkımızın yaklaşık 800 milyon TL seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz” bilgisini veriyor.