‘Başkanlar Konuşuyor’un ilk durağı Türkiye’nin kadim sanayi şehri Adana oldu. Adana, Doğu Akdeniz’in önemli bir merkezi olarak ticarette etkinliğini artırmak için liman istiyor. İş dünyası, Adana’nın ihracatının yaklaşık 2 milyar dolar bandına sıkıştığını, ihraç ürünlerinin nakliyesinin kolaylaştırılması gerektiğini belirtiyor.
DÜNYA, TOBB öncülüğünde Türkiye’nin 81 ilindeki oda ve borsalarla bir araya geliyor. Her hafta Türkiye’nin bir şehri mercek altına alınacak. Türkiye ekonomisinin yapı taşı kentlerin hedefleri, sorunları ve bu sorunların çözüm önerileri tartışılacak. Türkiye’nin hem üretim hem yatırım atlası “Başkanlar Konuşuyor” yazı dizisi ve DÜNYA Web TV yayınıyla gündeme taşınıyor.
‘Başkanlar Konuşuyor’un ilk durağı ise Türkiye’nin kadim sanayi şehri Adana… Adana, Doğu Akdeniz’in önemli bir merkezi olarak ticarette etkinliğini artırmak için liman istiyor. Mersin limanının yoğun olduğunu, İskenderun’un da kendi üretimleri ile liman kapasitesini doldurduğunu söyleyen iş dünyası, Adana’nın ihracatının yaklaşık 2 milyar dolar bandına sıkıştığını, sorunun aşılması için ihraç ürünlerinin nakliyesinin kolaylaştırılması gerektiğini belirtiyor.
ADANA SANAYİ ODASI BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ:
Adana’nın fukarası da ağadır, yaşanılacak kent
Adana yaşanılacak bir il. Yaşam konforlu, trafik rahat, hayat ucuz. Dünyanın en verimli üç ovasından biri Amerika’daki California Ovası diğeri İtalya’daki Po Ovası, üçüncüsü de Türkiye’de Çukurova. Ama bana ‘dünyanın en verimli ovası neresi’ diye sorsanız, ‘Çukurova’ derim. Çünkü diğerleri yılda iki ürün alırken, Çukurova’da üç ürün aldığımız yıllar oluyor. Biliyorsunuz, Adana bir ağa memleketi. “Neyle övünürsünüz”deseler, Adanalılar ağalıklarıyla övünür çünkü fakiri de fukarası da hepsi ağadır, geleni gideni misafir eder. Bu Adana’nın tüm yöneticileri arasında da geçerli, önemli bir birlikteliğimiz var. Adana’yla ilgili bir problem olduğunda hemen oturup, konuşup, taleplerimizi makamlara doğru ve güçlü bir şekilde iletebiliyoruz. İstanbul’dan sonra sanayileşen ikinci kentiz. 1800’lü yıllarda Adana’da 30’u aşkın fabrika var. Tarımda başarılıyız, gastronomide yükseliyoruz. Yavaş yavaş turizm şehri oluyoruz. En büyük sorunumuz ise vasıfsız göç. Adana Sanayi Odamızın yaklaşık 2 bin 250 civarında üyesi var, aktif üye sayımız bin 800. Pandemi nedeniyle kentimizdeki bazı sektörler de yavaşlama oldu, ancak bazı sektörlerde çok başarı kaydetti; gıda, plastik ambalaj, kimya bunlardan bazıları. İhracatımız da artıyor, istihdamımız fena değil.
Yeni OSB alanı ve kimya OSB kuruluyor
Sanayimiz 5084 sayılı teşvik sırasında, teşvik alan Niğde gibi kentlere kaydı. Bir de Osmaniye Adana’dan ayrıldı. Bunlar da ekonomik büyüklük anlamında Türkiye sıralamasında gerilememize neden oldu. Ancak bunu toparlıyoruz. Sayın Valimizin başkanlığında, Adana’ya yeni bir organize sanayi alanı kazandırıyoruz. Organize Sanayimizin bitişiğinde, yaklaşık 40 milyon metrekarelik yeni bir sanayi alanı açıyoruz. Adana’da Yumurtalık’ta, Kimya Organize Sanayi açıyoruz. Kimyacılar yıllardan beri denize yakın bir yer bulamadılar, biz onlar için bu projeyi hayata geçireceğiz. Şu anda da Sanayi Bakanlığı’nda yer tespitleri gerçekleşiyor. Orası da 30 milyon metrekarenin üzerinde bir alan. Ayrıca tarım ihtisas OSB’ler de yapıyoruz, gıda ve su ürünleri üzerine ayrı çalışmalarımız var. Küçük sanayileri bir araya topluyoruz. Ceyhan’da Enerji İhtisas Bölgesi’nde polipropilen üretecek fabrikanın temeli eylül ayında atılacak. Bir de Türkiye Varlık Fonu’nun bir Petrol Rafinerisi Projesi var. Bu da gerçekleşirse, bizim bölgemizde hayırlı işler olur. Eski günlerimizde olduğu gibi ülkemizin gelişmişlik endeksinde 4’üncü, 5’inci sıraya kavuşuruz.
Adana’nın kısmi teşviklere ihtiyacı var
Sanayileşmezsek, üretemezsek, kalkınmamız, ihracatımızın artması mümkün değil. Yatırımlara önem vermemiz lazım. Bu bölgede stratejik teşvikler veriliyor. Bunların artması lazım. Bölgesel teşviklerden daha fazla istifade etmemiz lazım. Ben Malatya, Darendeliyim. Malatya’da bir sanayi var mıydı? Yoktu. Rahmetli Özal’la beraber başladı. Maraş, Niğde, aynı şekilde. Biz sanayiciyiz, bize bir havuç verirseniz, havucun peşinde gideriz. Bu havuç da ne olacak? Yatırım teşviklerine verilecek cazibeler olacak. Bakın, bugün Doğu’da, hiç ummadığınız yerlerde konfeksiyon işletmeleri oldu. Gurur duyuyoruz bundan. Adana’ya da kısmi teşvik vermek lazım. Çünkü lojistik olarak denize yakın, havaalanımız var, demiryollarımız var, ulaşımımız rahat.