Adana Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük ettiği “Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi” hayata geçiyor.
Fizibilite çalışması için Adana’ya gelen Hollanda heyeti, ekim ve dikim için bir tanıtım gezisi yaptı ve ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile bir araya geldi.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin öncülük yaptığı “Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması Projesi’nde önemli bir aşamaya gelindi. Ekim ve dikim yapılacak alanların yerinde incelenerek yapılan bilgilendirme toplantısına Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yanı sıra Büyükşehir Belediyesi bürokratları, IQ Flowers, Vanberkel, Unex ve Bercomex firmaları ile çiftçiler katıldı. Adana Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül projeye destek vermelerindeki en önemli nedenin Adanalı çiftçilere ve bölgeye sağlayacağı avantajlar olduğunun altını çizdi.
İŞBİRLİĞİ GELİŞECEK
Küçükoba Fidanlığı’nda yapılan tanıtım gezisinde, pilot bölge olarak Balcalı’nın arkasında yer alan Deliçay Bölgesi’nin belirlendiğini belirten Gül, “Ekim ve dikimlerimiz daha sonra bölgenin tamamına yaymayı planlıyoruz. Önümüzdeki aylarda Adana ’da sadece karpuz, mısır, buğday değil, ekonomik değeri daha yüksek çiçeklerde göreceğiz.Adana ilerleyen zamanlarda çok farklı bir bitki deseniyle donanacak. İlerleyen zamanlarda da işbirliğimizi geliştirerek, sadece çiçek değil, soğan ve tohum üretimi de yapmak istiyoruz. Çiçekçilikte Hollanda, coğrafi ve iklimsel özelliklerinin dezavantajlarına rağmen dünya piyasasının ortalama yüzde 65’ni elinde bulunduran bir ülke. Yaşadıkları dezavantajı, avantaja dönüştürmek için dünyaya açılıyorlar.Başkanımız Hüseyin Sözlü ile ülkelerine yaptığımız teknik ziyaret sonrasında, kendilerine sunduğumuz ’Adana’nın iyi bir model olma’ fikri karşısında oldukça heyecanlandılar .Türkiye’nin dolayısıyla Adana’nın sadece Hollanda’ya kesme çiçek gönderilmesi, tohum ve soğan üretilmesinden çok Rusya’ya da açılan bir pencere olması bakımından önemsediklerini bizlere ilettiler. İnşallah hem Türkiye hem de Adana için faydalı, ekonomimize ciddi anlamda katkı sağlayacak, çeşitliliği ve verimliliği artıracak bir yapı oluşturacağız” dedi.
ADANA’DA ÜRETİLMEYEN ÇİÇEKLER ÜRETİLECEK
Yapılan inceleme gezisinin ardından söz konusu araziyi oldukça beğendiklerini kaydeden Hollandalı firma yetkilileri, Adana’da yapılacak ekim ve dikim çalışmalarında bugüne kadar üretilen cinslerden çok, üretilmeyen cinsler denemek istediklerini vurguladılar. Çiftçilerin heyecanın yapılacak işlerde ne kadar başarılı olacağının bir göstergesi olduklarını kaydeden firma yetkilileri, oldukça profesyonel bir çalışma yapıldığını da sözlerine ekledi.
http://www.hurriyet.com.tr/