Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmet Dairesi Akdeniz Meyve Sineği ile mücadeleye mart ayında başladı ve etkin bir şekilde mücadeleye devam ediyor. Bu mücadelede başarılı olmak için Tarım il müdürlüğü, üretici örgütleri ve köylerde bireysel olarak üreticilerin de bu mücadeleye etkin olarak katılması şart.
Adana Büyükşehir Belediyesi olarak İl Tarım Müdürlüğü ile beraber meyveciliğin yoğun olduğu mahallelerde çalışmalar yapılarak hem çevreye hem de ülke ekonomisine vereceği zarardan dolayı Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili gerekli mücadeleler yapılmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği hastalığı ile ilgili çalışmalarımız İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak 76 mahalle, 50 personel ve turunçgiller üzerindeki kurulan tuzaklara düşen zararlının sayısına göre değişen periyotlar ile yapılmaya devam edilmektedir. Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele kapsamında 76 mahalle de toplamda 3000 lt ilaç kullanılmış olup İl Tarım Müdürlüğü’ne bu mücadelede 3 araç ve 15 personel ile destek verilmektedir.
AMS ile mücadele kapsamında yaptığımız düzenli çalışmalar sonucunda İlimiz genelindeki popülasyon da ciddi anlamda düşüş olmuştur. Büyükşehir Belediyesi olarak İl genelinde mücadelemiz rutin olarak devam etmektedir.
2021 Yılı içerisinde zararlı 21 Martta ilk olarak tespit edildi. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Tarım Orman İl Müdürlüğü ile koordineli olarak popülasyon takibi sonuçlarına göre Nisan Ayı başından itibaren ilaçlamalarımıza başladık. İlaçlamalarımız narenciye üretiminin yoğun yapıldığı köylerimizden başlatıldı.
Akdeniz meyvesineği dişileri çiftleştikten sonra yumurta beslemelerini yapabilmeleri için protein bazlı beslenmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle et ve azot içerikli kokular zararlıyı cezbederek çeker. Hayvancılıkla uğraşan köylerimizde oluşan hayvansal dışkılar ve idrar kokusu da bu nedenle bir cazibe merkezi oluşturmaktadır.
Bundan dolayı ilaçlamalarımızı özellikle ahır kenarlarında gübreliklerde ve atıkların yoğun olduğu yerlerde hassasiyetle devam ettiriyoruz.
AKDENİZ MEYVESİNEĞİ Ceratitis capitata (Wied.) (Diptera: Tephritidae)’nin mücadelesinde
Akdeniz meyvesineği kışı, toprakta pupa veya ağaç üzerinde kalmış ya da yere dökülmüş meyvelerde, larva veya pupa olarak geçirir. Ancak, son yıllarda Akdeniz Bölgesi’nde erginlerine kış aylarında da rastlanmaktadır. İklim koşullarına bağlı olarak ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra meyvelerin vurma olgunluğuna (renk dönüşümünün görüldüğü yani olgunlaşma başlangıcı) gelmesinden itibaren, yumurtalarını meyvelerin kabuğu altına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar meyvede beslenerek zarar yaparlar.
Turunçgil, kayısı, ayva, şeftali, nektarin, incir, trabzon hurması, nar, elma, armut, yenidünya, avokado, hintinciri, kiraz ,hünnap,kavun yabani türleri ve sebzeler ülkemizde tespit edilen en önemli konukçularıdır.
Zararlı son yıllarda ihracatımızı tehdit ederek önemli bir konuma gelmiştir. Akdeniz meyvesineği dış karantina listesinde yer alan bu sebeple ticari faaliyetleri olumsuz yönde etkileyen önemli bir meyve zararlısıdır. Zararlının ihracatta toleransı ‘0’ dır. Gümrük kapılarında bulaşık bir tek meyvenin bulunması tarımsal ürün ihracatının durmasına neden olmaktadır. Ülkemizde turunçgillerde ihracatta problem yaratan Akdeniz meyvesineği popülasyonunun ekonomik zarar seviyesi altında tutularak, kontrol altına alınması, ihracatta bu etmen nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerekmektedir. Bu durum zararlı ile etkin bir şekilde mücadele yapılması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.
AYRICA;
Kent genelinde Adana Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle büyükbaş hayvanlarda rastlanan ve uçucu vektörler tarafından bulaşan Üçgün hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla haşere ile mücadele konusunda titiz ve kapsamlı bir şekilde tüm tedbirler alınmaktadır. Kent genelinde rutin olarak yapılan ilaçlama çalışmalarının yanı sıra Adana’da büyükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı kırsal alanlardaki ahır ve çiftliklerin çevreleri de hastalığa karşı ilaçlama işlemi gerçekleştirilmektedir. Üçgün Hastalığı ile ilgili çalışmalarımız İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak hayvancılıkla uğraşan 317 mahalle, 85 personel ve 20 günlük periyotlarla yapılmaya devam edilmektedir. Üçgün hastalığı ile mücadele kapsamında 317 mahalle de toplamda 8600 lt ilaç kullanılmıştır.
H.Deda BÜYÜKÖZTÜRK
Adana Büyükşehir Belediyesi
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı