Turunçgil üretiminde en sorunlu zararlı Akdeniz Meyva Sineği karantina zararlısı çünkü ihracatın yaptığımız ülkelerde bu zararlıya karşı sıfır tolerans var.
Turunçgil üretiminde en çok sorun yaşanan haşere olan Akdeniz Meyva sineği ile başarılı olabilmek için farklı kurumların işbirliği ve bu çalışmada arazide böcek çıkışlarını Tarım il müdürlükleri kurduğu tuzaklar ile sineklerin çıkışını takip ederek, günlerce AMS pupa çıkışları tespit edildi.
Üreticilere bilgilendirme mesajları gönderilerek, zararlıyla mücadele kapsamında Akdeniz meyve sineğinin tanımı, biyolojisi, zarar şekli, ekonomik önemi, yayılışı, konukçuları, doğal düşmanları, mücadele zamanı ve metotları, kullanılacak bitki koruma ürünü ve dozları ile nasıl mücadele yapılması gerektiği konularında teknik eleman ve üretici eğitimleri gerçekleştirildi. Ayrıca ilgili kurum, sektör, birlik ve STK’larla iş birliğine gidilerek, bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapıldı.
2022 yılında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yüreğir İlçe Müdürlüğü tarafından sahada aktif çalışmalar yürütüldü. Yüreğir Ziraat Odası, üreticilere kültürel, biyoteknik ve kimyasal mücadele konusunda bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdi. Özetle Akdeniz meyve sineğine karşı topyekûn mücadele verildi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü elde edilen verilere göre sahadaki belediye ilaçlama ekiplerini yönlendirerek gerekli mücadele gerçekleştirdi.
Bugüne kadar sağlanan başarılı takibe rağmen saha kontrolleri ve ilaçlamalar devam ediyor. Çukurova Bölgesinde bu sene tüm kurum ve kuruluşlar, STK’lar, birlikler ve odaların ortak hareket etmesi sonucunda Akdeniz Meyve Sineğini’nin kökünden yok edilmesi amaçlanıyor.