Serkan Alan
Korona virüsünün tehdit ettiği üretim alanları arasında tarım ve hayvancılık da yer alıyor. Endüstriyel tarımdan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden tarım uzmanı Abdullah Aysu, “Bu musibetten ders çıkarıp sağlıklı gıda üretimine, yerel tohumlarla yerel pazarları buluşturup doğrudan sağlıklı yaşama geçmeliyiz” dedi. Bu alandaki meslek örgütü temsilcileri de acilen atılması gereken adımları anlattı.
Uzmanlar, dünyanın pek çok ülkesini etkisi altına alan korona virüsüne karşı mücadelede bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve beslenmenin önemine dikkat çekiyor. “Evde kal” çağrısıyla karantina uygulamalarının bir süre daha devam edeceği önümüzdeki süreçte taze, sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşmak da önemli bir sorun alanı olarak tartışılıyor.
Korona virüsünün tarım ve hayvancılık alanına etkisini değerlendiren tarım uzmanı Abdullah Aysu, “Kimyasalsız bilge köylü tarıma bugünden geçiş korona virüse karşı çok temel mücadeledir” ifadelerini kullanırken, bu alandaki meslek örgütü temsilcileri de acilen atılması gereken adımları sıraladı.
‘ENDÜSTRİYEL TARIMDAN VAZGEÇMEK GEREKİYOR’
“Tarımın korona virüsüne katkısı var mı yok mu? Varsa nasıl başa çıkılır?” sorusuna odaklanılması gerektiğini ifade eden tarım uzmanı Abdullah Aysu’ya göre bugün dünyayı etkisi altına alan sürecin belli başlı kırılmaları bulunuyor. İnsanların bağışıklık sisteminin zayıflamasında, kimyasala dayalı tarım üretiminin ve hayvanların belli mekanlara kapatılmasının etkisi olduğunu belirten Aysu şunları kaydetti:
“Uzun erimde endüstriyel tarımdan vazgeçmek ve bugünden önümüze bunu iş olarak koymak gerekiyor. Bugünkü uygulamalara bakıldığında belli bir üretim tarzında ısrar var. Aynı zamanda tedarik sürecinin çok uzun olması, ürünlerin altı yedi yere uğrayarak gelmesi, zaten sağlıksız olan ve üzerinde kalıntı olan ilaçların bir sürü şeyle temas ederek evlere kadar geliyor olması sorunu büyütüyor. Bu sorunu çözmenin yolu mesafenin kısaltılması ve sağlıklı gıdanın insanlarla kısa yoldan buluşturulmasıdır.”