AB’nin biyogüvenlik mevzuatı Yeni Bitki Islahı Teknikleri’nin de devreye girmesiyle yeni tanımlamalara ihtiyaç duyuyor. tarlasera başyazarı Prof. Dr. Selim Çetiner konuyu geniş kapsamlı ele aldı.
Dünya genelinde GD (genetiği değiştirilmiş) tarım ürünlerinin ekimi hızla artarken bir yandan da kimi ülkelerde GDO’lara çeşitli kısıtlamalar getiriliyor. GDO tartışmalarının en hararetli şekilde yaşandığı Avrupa Birliği’nde (AB) biyogüvenlik mevzuatı oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Her ülkenin farklı uygulamalara sahip olması işin bir boyutu. Yeni Bitki Islah Teknikleri’nin (YBİT) devreye girmesiyle “GDO” tanımının da yeni baştan yapılması gerekliliği tartışmaları daha da alevlendiriyor.
AB mevzuatının çelişkileri ve Türkiye
Geçtiğimiz ay Brüksel’de bir araya gelen bitki bilimciler ve biyogüvenlik mevzuat uzmanları sorunların çözümü için uzun toplantılar gerçekleştirdi. tarlasera başyazarı Prof. Dr. Selim Çetiner, “Sen de mi komisyon?” başlıklı makalesinde GDO’ların AB mevzuatındaki bugünkü konumunu ve gelecek süreci değerlendiriyor. “Mevcut AB mevzuatı bilimsel risk analizlerinden geçerek yetiştirilmelerine ve gıda/yem amaçlı tüketilmek üzere ithal edilmelerine teknik açıdan pek de karşı değil. Hatta bu kadar detaylı bir risk analizi öngördüğü için ideolojik ve duygusal karşı çıkışları da kolay göğüsleyebilecek nitelikte denilebilir. Bununla beraber demokratik bir toplumda benzeri görülmemiş, akıl dışı bir kampanya ve siyasi basiretsizlik sonucu hem bilimsel araştırmaların önü kesilmiş hem de çiftçilerin kendileri için son derece önemli bir teknolojiden mahrum kalmaları gibi garip bir durum ortaya çıkıyor” diyen Çetiner, Türkiye’nin biyogüvenlik sorununun muhataplarına ise şu soruları yöneltiyor: “Eğer GDO zararlıysa neden gıda ve yem amaçlı ithal ediyorsunuz ama ekmeyi yasaklıyorsunuz? Ya da neden bazı ürünlerin gıda yem amaçlı ithaline izin verirken, bazılarının bilimsel risk analizi tamamlanmış olduğu halde dosyalarını kanunsuz olarak sümen altı tutuyorsunuz? Ya da hem gıda yem amaçlı ithal izni veriyorsunuz ama gıda amaçlı kullanmıyorsunuz?”
Prof. Dr. Selim Çetiner’in ilgili makalesini http://www.tarlasera.com/makale-9795-sen-de-mi-komisyon? linkinden okuyabilirsiniz.
www.tarlasera.com