Endüstri 4.0’la makineler birbiriyle konuşup üretecek
Yeşil İş Zirvesi’nin son gününde ‘Sanayi 4.0’ masaya yatırıldı. Konuyla ilgili panelde konuşan Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ersoy, “Endüstri 4.0’da makineler konuşacak. Robotlar birbirini tanıyacak, öğrenecek, hatta birbirlerini üretecekler” dedi.
Bu yıl yedinci yılını kutlayan Sürdürülebilir İş Platformu Yeşil İş Zirvesi, 160’tan fazla konuşmacı, 60 oturum, 9 kulvar ve 75 çözüm ortağı ile dün sona erdi. Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi’nin ikinci gününde açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yaptı. Dünyadaki kaynakların sınırlı olduğunu vurgulayan Öztürk, devletin sürdürülebilirlik için özendirici ve caydırıcı tedbirler alması gerektiğini belirtti. Bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Öztürk, “Binalarda tüketilen enerjinin daha aza indirilmesi için çeşitli çalışmalar yaptık. 2016’da ulusal yeşil bina sertifikası hayata geçecek. Enerji tüketiminin %35’ini konutlarda tüketilen enerji oluşturuyor. Tasarrufu maksimum seviyeye çıkartmak için çalışıyoruz. Sürdürülebilir şehirleşme üzerinde duruyoruz. 10 büyükşehirle çalışmalar yapıyoruz. Ulaşımda ve binalarda enerjiyi minimize etmek için 250 milyon dolarlık bir proje üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.
Sera gazı salımı yüzde 21 düşüreceğiz
Öztürk, Paris’te sera gazları konusunda yapılacak olan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu 100’den fazla ülkenin katılacağı toplantı ile ilgili şunları söyledi: “Biz 2030 yılına kadar sera gazı salımı yüzde 21’e kadar düşüreceğimizi taahhüt edeceğiz. Bu toplamda 1 milyar 920 milyon ton oranında sera gazı salımı azaltacak. Kişi başına düşen miktar 13.3 tondan 10.5 tona kadar düşecek. Atık sektörü için yeni yönetmelik hazırladık. Hayvan atıklarının direkt olarak tarım arazisinde kullanılmasını istemiyoruz. Araziyi hasta ediyor. Biyoenerji ve biyogübre tesisleri olmalı. Bu konuda yatırımlar hızlansın istiyoruz.”
‘Sanayide yeni devrime ihtiyaç var’
Zirve’de Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt’un modaratörlüğünü yaptığı ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Siemens Türkiye İcra Kurulu üyesi Ali Rıza Ersoy’un konuşmacı olduğu ‘Akıllı Yeni ve Dördüncü Sanayi Devrimi: Endüstri 4.0’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Endüstri 4.0 hakkında bilgi veren Siemens Türkiye İcra Kurulu üyesi Ali Rıza Ersoy, şunları anlattı: “4.0’ı anlatmadan önce 1.0 anlatmak gerek. Buharlı makinalar sanayide ilk devrimdi. Sonra elektriğin kullanıma geçilmesi ikinci devrim oldu. 3’ncü devrim ise otomasyon. Otomatik üretimle başlıyor. Artık yeni devrime ihtiyaç var. Niye olduğunu rakamlarla anlatmak gerekirse, Avrupa’da endüstri 5 yılda 550 milyar eurodan 650 milyar euroya çıktı. Çin’de ise 170 milyar eurodan 580 milyar euroya çıktı. Batı’nın ucuz üretime karşı bir şeyler yapması gerekiyordu. Değişken üretim, taklit edilmesi daha zor, enerjiyi daha az kullanan üretime ihtiyacı var. Endüstri 4.0’da artık makineler konuşacak. Robotlar birbirini tanıyacak, öğrenecek, hatta birbirlerini üretecekler. Almanya, gelecek 5 yılda bu işe 60 milyar euro yatırım yapacak. Avrupa, 140 milyar euro yatıracak. Gelecek burada.”
Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav ise, “Sosyal gelişme endeksi diye bir şey var. 10 bin yıldan başlayarak dünyanın gelişimini anlatıyor. Buharlı makine meselesinde kırılma olmuş ve endeks yukarı fırlamış. Bir başka kırılmanın da şimdi olduğu söyleniyor. Endüstri 4.0 ile yaşanacak bu kırılma. Arabalara baktığımızda içinde son teknoloji her türlü yeni icat var ama trafik lambaları hala aptal. Y ve Z kuşağı artık daha verimli şeyler istiyor. Satın alma, satış artık her şey dijitalin içinde. Kimileri buna teknolojinin reel dünya ile yüzleşmesi diyor” diye konuştu.
Orta gelir tuzağından sanayi 4.0 ile kurtulabiliriz
“Sürdürülebilirlik bir kitapsa endüstri 4.0 bu kitabın ortası” diyen Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, endüstri 4.0’ın aslında Türkiye’nin sanayisi için varoluş ya da yok oluş meselesi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 30 yılda tarım üreten ülkeden, sanayi üreten ülkeye dönüştüğünü, yüzde 90 tarım ihraç ederken, yüzde 90 sanayi ihraç eder konuma gelindiğini vurgulayan Güldağ, şunları anlattı: “Sanayide orta teknolojideki ürünlerde kaldık. İleri teknoloji ürün ihraç edemiyoruz. Yüzde 5 seviyelerindeyiz. Sona geldik. Kentleşme yüzde 40’lara çıktı. Kentleşmede de sona geldik. 80’lerde 20 milyon yetişkin 18 milyon çocuğa bakarken, artık 500 milyon yetişkin, 20 milyon çocuğa bakıyor. Genç nüfus fırsatı da 10 yıl sonra kapanacak.”
“Makineler makinelerle konuşacak deniyor, biz buna hazırlıklı mıyız” diye soran Güldağ, “Artan işlemci kapasitesi, tedarik modelleri değişecek. Buna uymayan ülkeler rekabet edemeyecek. Ya bu işin içinde olacağız ya da Türkiye’de sanayi olmayacağını kabul edeceğiz. Bu savaşta devlet aktif rol oynamalı ve KOBİ’lerin de bilinçlenmesine yardımcı olunmalı. Sanayi 4.0 çok önemli, geri kalırsak yakalayamayız. Orta gelir tuzağından sanayi 4.0 ile kurtulabiliriz.”
Hanzade Doğan Schnedier Electric Pozitif Enerji Ödülü aldı
Bu yıl Schnedier Electric Pozitif Enerji Ödülüne ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası ile Hanzade Doğan layık görüldü. Ödülünü l Schnedier Electric Türkiye Ülke Başkanı Bora Tuncer’den alan Doğan şunları söyledi: “Benim için sürdürebilirlik temellerini doğru attığınızda mümkün olur. Kadın CEO’lar olsun diyoruz ama 10 yıl önce kızların yüzde 60’ı okula gidemiyordu. Bugün kız ve erkek çocukların yüzde 97’si okula gidiyor. Bu ödülü destek olan milyonlar adına alıyorum.”
http://www.dunya.com/