Abdullah AYSU
Baharla birlikte leylekler geldi. Hoş geldiler. Kuzey Ormanları’na gelen leylekler kesilen ağaçlar, kuruyan göletler ve çöp yığınlarıyla karşılaştı. Hoş bulmadılar.
Yeni havaalanı inşaatı ve 3. Köprü sahası, leyleklerle birlikte birçok kuşun yaşam alanı, üreme bölgesi ve göç güzergâhıydı. Şimdi işgal altında…
Kuzey Ormanları
Çevre Etki Değerlendirme Raporu’na (ÇED) göre, yılda 500 bin leylek ilk ve sonbaharda, 30 bin şahin 20 bin arı şahini ve 20 bin küçük orman kartalı ile toplam 80 bin civarında yırtıcı kuş göç için bu havalanın kurulacağı bölgeyi koridor olarak kullanıyor.
ÇED raporuna göre, arazinin 6 bin 172 hektarı ağaçla kaplıydı. 1 milyon 855 bin ağaç taşınabilecek durumdaydı. Kesilmesi zaruri ağaç sayısı yaklaşık 658 bindi. Sonra bu bilgiler nihai ÇED raporunda kaldırıldı…
Bakan, Bakana
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 2014 yılında yaptığı bir açıklamada, 3. havaalanı projesi nedeniyle kesilen ve kesilecek ağaç sayılarının henüz bilinmediğini, kesin rakamın proje tamamlandıktan sonra belirleneceğini söylemişti.
Bir devasa proje başlıyor, milyonlarca ağacın kesileceği telaffuz ediliyor ve kesiliyor, ama Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, ne kadar ağacın kesileceğini tam olarak bilmiyor.
Bakan, çevreye bakıyor…
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise 2013 yılında yeni havaalanı için kesilecek ağaç sayısını 2 milyon 330 bin 12 olarak açıklamıştı.
Ormanları korumakla görevli bakanımız kesilecek ağaçların sayılarını veriyor…
Dünyada bize bakıyor…
Çünkü İstanbul ormanlarının önemi dünya çapında biliniyor. Avrupa’da acil korunması gereken 100 ormandan biri kabul ediliyor…
Genç yaşlı demeden kesilen ağaç kesimleri bölgeyi yavaş yavaş çorak hale getiriyor.
Dediğim Dedik
O zaman neden bu bölgede inşaat kararı alındı ve uygulandı, diyebilirsiniz. Çünkü “dediğim dedik, çaldığım düdük”, “ben yaparım, olur!” diyenlerin ülkesi burası.
Bakın, ÇED raporunda bölgede 17 kuş türü olduğu yer almıştı ya, uzmanlara göre bu sayı gerçek değilmiş.
Belgrat Ormanları’nda 160 kuş türünün barındığı biliniyormuş ve uzmanlar Kuzey Ormanları’nın içerisinde en az 200 kuş türü olduğunu iddia ediyor. Ne fark eder ki, hükümet, kargadan başka kuş tanımıyor ki (!)
Dediğim dedik, ben yaparım olur, kargadan başka kuş tanımam mentalli hükümetin Büyükşehir Belediyesi de inşaatlar nedeniyle açılan sazlık ve ormanlık alanları, şimdi yeni katı atık depolama alanı yapıyor. Ne gam?
Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar; “Uluslararası standartlara göre havalimanı yapılacak yerin 13,5 km yakınında çöp tesisi bulunmamalı. Çünkü bu tesisler milyonlarca kuşu cezbedebilir. Oysa proje alanın 6 km. ötesinde Göktürk’te senede 3 milyon ton çöp atılan İSTAÇ’ın bertaraf tesisi bulunuyor” diyor.
Bütün bu olup bitenlere karşılık olarak gelin Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirini arzuhal eyleyip, Ankara’ya gönderelim.
“… Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun…”
Başımızın tacı leylekler, siz hoş geldiniz!