Lezzeti, dayanıklılığı ve kilogramı bulan ağırlığıyla ünü dünyaya yayılan ‘deveci armudu’nun ihracatı, Ortadoğu’ya açılan Suriye sınır kapılarının kapalı olması, İran’ın Türk tırlarına yönelik uygulamaları ve Rusya’daki devalüasyon nedeniyle durma noktasına geldi.
Bursa’nın Gürsu ilçesinde, Ortadoğu ülkelerinden talep gelmesine rağmen ülkelerdeki olaylar yüzünden başta deveci ve Santa Maria cinsi armutlarla ayva olmak üzere 60 bin ton ürün, soğuk hava depolarında bekletiliyor.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Türkiye’de yıllık armut üretiminin 400 bin tonu bulduğunu ve bunun yaklaşık 100 bin tonunun Bursa’da üretildiğini belirterek, deveci armudunun ise büyük bölümünün ilçede yetiştirildiğini söyledi.
ABD ve AB’nin kısıtlamalarına karşı bu ülkelerden gıda alımını durdurmasının ardından Rusya’ya yapılan ihracata değinen Dönmez, “Rusya, AB’den ürün almaması, Türkiye’den alması bundan yaklaşık iki ay önce gündeme gelmişti. Hızlı bir sirkülasyon vardı fakat son zamanda Rusya’daki devalüasyondan dolayı bu da şu anda sekteye uğradı. Çok az ürün gitmekte” dedi.
Dönmez, asıl sıkıntının, temmuz-aralık aylarında hasat edilen Santa Maria cinsi armutlarda olduğunu ve bunun bir iki ay içinde tüketilmesi gerektiğini, deveci armudunda ise nisan ayına kadar zamanları bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Gürsu ilçesindeki soğuk hava deposu kapasitesi, yaklaşık 70 bin ton. Bu depoların tamamı doldu. Şu anda belki 5-6 bin, 10 bin ton ürün iç piyasa ve ihracata gitmiştir ama bu 10 bin ton ürünün ihracata gideni belki 2 bin ton. 8 bin tonu yine iç piyasada. Şu anda depolarda ayva, Santa Maria ve deveci armudu olarak hala yaklaşık 60 bin ton ürün var. Bunun da zamanımız önümüzde 4 ay var. 60 bin tonu 4 aya böldüğünüz zaman her ay 15 bin ton, günde sadece Gürsu’dan 500 ton mal çıkarmamız lazım. Şu anda bu şartlarda zor görünüyor. ‘Günde 500 ton mal’ dediğiniz zaman, günde ortalama 20-25 tır mal çıkarmanız lazım ama şu anda günde, iç piyasa dahil toplam 5-6 tır mal çıkıyor.”
TARIM TV