16 Ekim Dünya Gıda günü neredeyse milli bayramlar kadar yoğun ve etkili kutlandı ülkemizde. Şehirliler, köylüler, çiftçiler, çiftçi severler herkes “Dünya Gıda Gününü” coşkuyla kutladı. Milli bayramlarımız kadar olmasa bile tüm yurtta, illerde, ilçelerde hatta köylerde çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Bankalar, STK’lar, Kamu Kurumları herkes kutlamaya dâhil oldu. Yıl boyu gastronomi festivali enflasyonuyla memleketin zaten az olan kaynakları kullanırken bir hafta boyunca da havalı mekânlarda seçili çiftçilerle günümüzü kutladık. Benim tabirimle sosyal medya çiftçileri çok mutlu. Destekler, alkışlar, teşvikler hep onlara.
Öncelikle tarımın çeşitli sorunlarını yazmak güzel şeyleri yok saymak anlamına elbette gelmemeli. Son yıllarda herkes iyi niyetle tarımın bir yerinde olmak istiyor. Kimi üreterek, kimi pazarlayarak, kimi de tarım popülaritesinden nemalanarak kendine bir pay çıkarmak istiyor. Her ne olursa olsun yapılan her küçük şeyin faydası olacağına inanıyorum. Yeter ki kaynaklar etkin kullanılsın. Hobi bahçelerinde suyumuz bitmesin de.
Yapılanların verimliliği, sonuca ulaşıp ulaşmadığı ve çitçi dediklerimizin aslında tarım endüstrisini temsil edip etmediği mutlaka sorgulanmalı.
GÖZLERİ IŞIL IŞILDI
Dünya Kadın Çiftçiler Günü 1988’den beri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçi kadınların toplumdaki sosyal statüsü yükseltmek, sorunlarını dinlemek, kadınların toplumdaki rollerine dikkat çekmek ve faaliyetlerinin görünür olmasını sağlamak için kutlanmakta.
Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlamalarının bu yıl ki teması “ TOPRAĞA İZ BIRAKAN KADINLAR” olarak belirlenmişti. Program Sayın Emine ERDOĞAN himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapıldı. 81 ilden 81 kadın çiftçi oradaydı. Her çeşitten çiftçi vardı; kırdan, kentten, girişimci, beyaz yakalı, rol model, cesur, heyecanlı. Hepsinin motivasyonu farklı olsa da gelinen noktada herkesin ortak paydası başarılı olmaktı. Son yıllarda gördüğüm en keyifli ve başarılı programlardandı. Kararında, başrolde çiftçiler vardı, her bölgeden ürünler, hikâyeler paylaşıldı.
TARIMI KUTLADIK COŞKUYLA
Tarım ve gıdanın her türlü paydaşını, endüstrinin kıymetli bir parçası olarak görüp tarımın geleceğini birlikte planlamak kuşkusuz çok kıymetli. Hafta boyu katıldığım programlardan biri de Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 50 kadın kooperatifinin Kadın Çiftçiler Günü kutlamasıydı. Antalya büyükşehir Belediyesi tarıma verdiği desteklerle dikkat çekiyor. 16 kadın üreticiyle Antalya’nın merkezinde yer alan Zeytinpark’ta sohbet ettik. Yaklaşık 3 saat bize yaşadıklarını anlattılar. Girdi maliyetleri zorluyor, destekler onlara rahat bir nefes aldırıyor. Programda pek çok konu konuşuldu. Sorunlarını, isteklerini sordum. Türk tarımının temel sorunu arazilerin küçük olması, hele bir de şehirden yeni varisler dönünce hepten azalıyor.
HER KÖYE BİR ZİRAAT MÜHENDİSİ VE TARIM EKONOMİSTİ
Ortak görüş Tarım İl Müdürlükleri her yerde ama evrak işlerine boğulmuşlar toprağa dokunamıyorlar. Eskiden hayalim her köye, köyün tarımsal faaliyetine uygun uzman Ziraat Mühendisleri ve Tarım Ekonomistler görevlendirmekti, güzel olmaz mı? Kaynakların bu kadar kısıtlı olduğu bir dönemde en çok iktisat, pazarlama, fizibilite, istatistik bilen insana ihtiyacımız var.