17 Ekim’de Ankara’da düzenlenen Dünya Gıda Günü Konferansı’nda Dünya Gıda Günü Ödülleri de verildi.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde Ankara’da düzenlenen Dünya Gıda Günü Konferansı’ndan açılış konuşmalarının ardından Dünya Gıda Günü ödülleri verildi.
Konferansta açılış konuşmalarının ardından TGDF, FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen Dünya Gıda Günü ödülleri sahiplerine takdim edildi.
TGDF ödülü Agrimetre Yazılım ve Danışmanlık firmasına verildi.
Agrimetre hakkında
2 yıllık bir çalışmanın sonucunda 2019 yılında 2 ortakla yola çıkan Agrimetre, ARGE süreçleri ODTÜ Teknokent devam eden bir Agritech startupdır.
Agrimetre, kendini zaman israfının önüne geçmek, verileri ilişkilendirerek kişi, kurum ve kuruluşların karar alma süreçlerine katkı sağlayarak, kaynakların verimli kullanılmasını ve doğru kararlar alınmasını sağlamayı amaçlayan bir tarımsal iş zekası platformu olarak tanımlamaktadır.
Agrimetre dijital panelleri ile günlük olarak rafta, halde ve borsada oluşan fiyatlar görülebilir haldedir. Ayrıca aylık ve haftalık pdf raporlar halinde sektör raporları hazırlanmaktadır. Hali hazırda Agrimetre 80’nin üzerinde kaynaktan veri toplamakta ve veri kaynak sayısını her gün artırmaktadır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ödül, mandalina çiftçiliği yapan Gürsel Appa’ya verildi.
Gürsel Appa hakkında
1960 tarihinde Gümüldür’de doğdu. Türk Telekom A.Ş.’den emeklidir. Emeklilik sonrasında doğduğu yere dönerek ailesinden kalan mandalin bahçesinde çiftçilik yapmaya başladı.
12 kadın çiftçi ile bir araya gelerek, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleri ile Tarımsal Kalkınma Koopferatifi’ni kurdular. O tarihten bu yana kooperatif başkanı olarak görev yapmaktadır. Kooperatifin tamamı kadın çiftçilerden oluşmaktadır.
Gürsel Appa, yetiştirdiği ürün ve çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Bölgemizin ana ürünü coğrafi işaretli Gümüldür Satsuma mandalinası olup; hasat döneminde artık ürün diye adlandırabileceğimiz diringa ve takoz diye tabir edilen ve meyve olarak satılamayan mandalina meyvelerinden raf ömrü uzun katma değerli ürünler üretmekteyiz.
Sıfır atık hedefiyle çıktığımız bu yolda mandalinanın tamamının kullanılarak (kabuklar dahil )tüketime sunulmasını sağlıyoruz.
Toprağımızı onarmak ve sağlıklı gıda üretebilmek için iyi tarım uygulamalarının bölgede yaygınlaştırılmasını teminen, ortak olmak isteyen arkadaşlara birinci koşulumuz ÇKS kayıtlı olması iyi tarım uygulaması ya da entegre ve kontrollü tarım uygulaması yapmasını istiyoruz.”
Tarım ve Orman Bakanlığı ödülü Ankara Beypazarı Kınalı Eller Lezzet Atölyesi’ne verildi.
Beypazarı Kınalı Eller Lezzet Atölyesi hakkında
2020 yılında kuruldu. 26 ortağı bulunan kooperatif, erişte, makarna, tarhana, sirke, reçel, turşu, baharat, çay, pestil ve yöresel ürünlerden oluşan 100’den fazla ürün üretmektedir.
Hali hazırda Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 1 milyon TL bütçeli proje ile glutensiz makarna, organik (bebek ürünü) erişte, tarhana ve glütensiz Beypazarı Kurusu üretilmesi amaçlanmaktadır. Alınan destek neticesinde ürünleri ihracatı için gerekli çalışmalar yapılması planlanmaktadır.
Kooperatif, glütensiz ürünlerle niş pazarları hedefliyor. Çeşitli zincir marketlere ürün tedarik etmelerinin yanında, farklı marketlerden talepler almaya devam etmektedir.
Kaynak: www.gidahatti.com