Cengiz Çakır
4 ve 11 Ekim 2022 tarihli Aydınlık gazetesinde yayımlanan yazılardaki veriler esas alındığında sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ıslah edilebilecek nitelikteki taşlık alanlardan hektar başına 133,4 metreküp taş çıkarılabilmektedir. Bu miktar taşlık alan toplamı olan 407577 hektarla çarpıldığında tahmini olarak 54 milyon metre küp taş çıkarılacaktır. Yığma ve taşıma sırasında aradaki boşluklar kalacağından yoğunluğu ortalama 2 kabul edilirse 108 milyon ton taştan söz edilmektedir.
Ekiliş alanı ve miktar olarak Türkiye’nin en fazla yetiştirilen ürünü buğdaydır. Yılda yaklaşık olarak 20 milyon ton buğday üretilmektedir. Toplanacak taş miktarı, Türkiye’nin 5 yıllık buğday üretiminden fazladır.
Mısır’daki piramitlerin en büyüğü; kenarı 230 metre, kare şeklinde bir tabana oturan 138 metre yükseklikteki Keops piramididir. Piramidin kütlesi 5,9 milyon ton ağırlığında, hacmi ise 2,5 milyon m³’tür (Bkz.1). Söz konusu tarlalarımızdan çıkarılacak taşlarla, yapımı 20 yıl süren bu piramitten 20 tanesini yapmak mümkündür.
ÜZÜCÜ HABER
Karacadağ, sönmüş bir yanardağ olup en son 100 bin yıl önce patlamıştır. Toplamaya çalıştığımız taşlar, binlerce yıldır açık havada ve toprak içinde oksijenle temas halinde olduğundan oksitlenmiştir. Teknik bilgi ve iş deneyimine güvendiğim inşaat mühendisi meslektaşımdan edindiğim bilgilere göre oksitlenen bazalt taşı inşaat malzemesi olarak kullanılamamaktadır. Bu taşın karayolu inşaatında da kullanılmayacağı belirtilmiştir. Alternatif bir kullanım yeri olmadığından bu taşları yerinde bırakmak en akılcı hareket olacaktır.
YETİŞTİRİLEBİLECEK ÜRÜNLER
Taşlı arazilerde yetiştirilebilecek ürünler mevcuttur.
Atripleks
Atriplex türleri, kurağa ve tuza çok dayanıklı yem çalılarıdır. Dekara 300-400 kg kuru madde üretebilirler. Besin değerleri oldukça yüksektir ve meradaki bütün otların kuruduğu dönemde hayvanlara yeşil yem sağlayarak yeşil yem periyodunu uzatırlar. Kış şartlarına dayanabilen Atriplex canescens türü ile yapılan ön çalışmalar, bölgenin en kurak alanlarından biri olan Karapınar’da çok güzel sonuçlar vermiştir. Bu alanda mera verimi tartışmasız 10 misli artmıştır. Tuzlu taban ve eğimli zayıf meralar bu bitkilerle kaplanıp mera verimi artırılabilir.