Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 50’sinden fazlasının üretildiği Mersin’de hasat dönemi başlarken, bahçede fiyatı 17,5 TL’den 13 TL’ye kadar düştü.
Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 50’sinden fazlasının üretildiği Mersin’de hasat dönemi başlarken, bahçede fiyatı 17,5 TL’den 13 TL’ye kadar düştü. Fiyatın aşağı doğru inmesiyle birlikte özellikle marketlerde son haftalarda kilogramı 50 TL’ye dayanan ithali ile 25 TL’yi geçen yerli muzun fiyatının düşmesinin beklendiği kaydedildi.
Ülke genelinde tüketilen her iki muzdan birinin üretildiği Mersin’de, örtü altında hasat dönemine girildi. Hasat dönemine girilmesiyle birlikte ara dönemde bahçede 17,5 TL’yi gören yerli muzun birinci kalite fiyatı üretici de 13 TL’ye kadar indi. Hevenklerin alt sıralarındaki ikinci kalite muz ise üreticiden 6,5 TL’ye alındığı belirtildi. Pazarda 18- 22 TL, marketlerde 25 ile 27 TL arasında satılan yerli muzun hasat dönemiyle birlikte biraz daha aşağı çekilmesi beklenirken, 50 TL’ye yaklaşan ithal muzun da tercih edilmemesiyle fiyatının düşmesinin beklendiği aktarıldı. Üreticiler, vatandaşlara hem aroması hem taze olması hem de aile ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için ithal yerine yerli muz tüketimine önem verilmesini istedi.
Yeşil hasat ediliyor, işlenip sarartmaya bırakılıyor
Hasat dönemi ile birlikte başta Anamur, Bozyazı ve Erdemli olmak üzere birçok ilçede bulunan seralarda olgunlaşan muzların hevenkleri kesilerek sarartma tesisine götürülüyor. Burada çiçek kısımları temizlenip, yıkama havuzundan geçirilen ürünler kasalara yerleştirilip sarartma depolarına alınıyor. Yaklaşık bir hafta sonra talebe göre pazara gönderilen olgunlaşmış muzlar tüketiciyle buluşuyor.