Bazı gıdaları tüketmenin iştahı kestiği, açlık krizlerini engellediği söylenir. Peki bu ne kadar doğru? İştah kesen gıdalar hangileri?
Birçok gıdanın “iştah kesme” özelliğine sahip olduğunu siz de okumuşsunuzdur. Bunların ne kadarı bilimsel araştırmalara dayanıyor? Aslında bakarsanız iştah kestiği düşünülen gıdalara ilişkin araştırmaların çoğu, hayvanlarla yapılmış çalışmalar. Üstelik bu çalışmalarda kullanılan gıda miktarlar oldukça fazla.
Physiology & Behavior dergisinde yayınlanan bir çalışmada ise acı biberlerdeki kapsaisinin (biberlerin acı olmasını sağlayan madde) iştah kesme etkisi incelendi. Çalışmada, ortalama bir insan beslemesindekine benzer miktarlar kullanıldı.
ABD Ohio’daki Bowling Green State Üniversitesi’nde Gıda ve Beslenme Profesörü olan Mary-Jon Ludy tarafından yapılan çalışmada, 25 gönüllünün çorba içtikten sonra iştahı ve enerji harcaması takip edildi, 4.5 saat sonra başka bir öğün verildi ve istedikleri kadar yiyebilecekleri söylendi.
Acı iştahı kesiyor, ancak bu “kayda değer” bir etki mi?
1 gram biber içeren çorba içen gönüllülerin, sonraki 4.5 saatte fazladan 10 kalori yaktığı görüldü. Haftada 3 kez veya daha fazla yiyenlere kıyasla ayda yalnızca 1 kez acı biber tüketenlerin aklına yemeğin daha az geldiği, 2. yemekte 70 kalori daha az yedikleri görüldü. Bu da çok tüketenlerde acının etkisine karşı bir hassasiyet kaybı olduğunu gösteriyor.
Aynı deneyi, acıyı çorbada değil bir kapsülle vererek deneyen Ludy, yağ yakıcı etkinin yalnızca çorbaya eklenen acıdan sonra kaydedildiğini gördü. Ludy, “Bu durum, tespit ettiğimiz etkinin, acının neden olduğu yanma hissiyle bir bağlantısı olduğunu gösteriyor” dedi.
Acılı bir yemekten sonra 10 kalori daha az tüketmek pek de önemli bir etki değil. Üstelik burada kalıcı, uzun süreli bir etki söz konusu değil. Buradan hareketle, acı yemenin iştahı üzerinde ciddi bir etkisinin bulunmadığı söylenebilir.
Kaynak: www.gidahatti.com