Av yasağı tedbirleri ve pandemi, Akdeniz incisi olarak bilinen lagos balığında 46 yıldır görülmemiş bir artış yaşattı. Antalya Körfezi’nde her taşın altından lagos balığının yavrusu çıkıyor. Sualtı araştırmalarıyla ünlü Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu artışla ilgili, “1976’da ben suyun altına indim. O günden bu yana ilk defa böyle bir olayla karşılaşıyorum” dedi.
Antalya Körfezi’nde halk arasında grida balığı olarak bilinen lagos balığında görülmemiş bir artış yaşanıyor. Akdeniz’in incisi olarak tabir edilen Lagos balığı yavrularının kayalık alanlarda oldukça yoğun olduğu belirtilirken, artıştaki sebep bakanlığın lagos balığına karşı uyguladığı tedbir ve yasaklar ile pandemi sürecindeki yasaklar olarak görülüyor.
Sualtı dalışlarında yaptığı araştırmalarla bilinen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, öğrencileriyle birlikte Konyaaltı Sahili açıklarında Lagos yavrularını görüntüledi. Gökoğlu, genelde kaya ve objelerin altına saklanan, ağırlığı ise 5 ila 50 gram arasında değişen lagos yavrularının yoğunluğunu görünce şaşkınlık yaşadı.
Artıştaki sebebin, alınan av yasağı ve pandemi sürecinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökoğlu şunları söyledi: “2 yıl öncesine kadar Lagos balığının avcılığı yasaklanmıştı. Yine trol balıkçılığı da Antalya Körfezi’nde 3 milin dışarısına çıkarıldı ve pandemi süreci de araya girdi. Tüm bu bileşenler, sonuçlarını almaya başladı. Çok miktarda lagos yavrusunu görüyoruz. Avlanamayan Lagos bireylerinin yavruları bunlar. Grida çeşitleri ve orfoz bu ailenin içerisin de. Onlarda da yoğunluk gözlemliyoruz.”