Tarım ve Orman Bakanlığı dijitalleşme anlamında ÇKS’deki bürokratik işlemlerin kaldırılması için önemli bir adım atarken, söz konusu çalışmadan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın rahatsızlık duyduğu ve bu rahatsızlığını da geçtiğimiz hafta yaptığı ziyarette Bakan Kirişçi’ye aktardığı ortaya çıktı. Kirişçi’nin TZOB’un itirazlarını yerinde bulmadığı kaydedilirken, 1 Ekim’den itibaren çiftçi artık her yıl çiftçilik belgesi için TZOB’a para ödemek zorunda kalmayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarımda dijitalleşme konusunda önemli bir adım atarken, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’de bürokratik işlemleri en aza indirecek uygulamayı 1 Ekim’de hayata geçirecek. Tarım İlçe Müdürlüklerine gitmeden ÇKS başvuruları 1 Ekim’den itibaren e-devlet üzerinden yapılabilecek. Sistemde yapılan en önemli değişiklik ürün beyan formunda yer alan muhtar ve 2 azanın imza uygulamasına son verilirken, bir diğer önemli adım da çiftçi artık her yıl ziraat odalarına giderek çiftçilik belgesi alma zorunluluğundan kurtarılmış oldu. Çiftçi bundan böyle ürün değişikliği olmadığı takdirde her yıl ziraat odalarından çiftçi belgesi almak zorunda kalmayacak.
ÇİFÇTİ ZİRAAT ODALARIN TAHAKKÜMÜNDEN KURTARILMIŞ OLDU
Tarım ve Orman Bakanlığının ÇKS konusunda attığı adım çiftçi tarafında olumlu karşılanırken, çiftçi ziraat odalarının tahakkümünden de kurtarılmış oldu. Çiftçilik belgesi adı altında her yıl çiftçiden milyonlarca para alınırken, yeni sistemde çiftçiden artık her yıl çiftçilik belgesi adı altında para alınamayacak.
Çiftçi sadece ürün değişikliğinde ziraat odasına gidecek fakat burada geçmiş yılların birikmiş çiftçi belgesi ücretinin alınıp alınmayacağı ise şimdilik tam bir muamma.