Rusya yarım asır sonra ilk defa seferberlik ilan etti. 300 bin yedek asker orduya çağrıldı. Rusya’da seferberlik ilan edilir edilmez Antalya’ya kalkan uçaklarda yer bulmak imkânsızlaştı. Memleket sevgisi de bir yere kadar diyen Ruslar ülkeden kaçmanın derdine düştüler. Ruslar kaçarken Ukrayna’nın hatta dünyanın en verimli tarım topraklarında referandum zamanı yaklaşıyor.
UKRAYNA’NIN TARIM TOPRAKLARI RUSYA’YA
Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinden Donetsk, Donbas, Herson ve Zaporijya’da 23-27 Eylül tarihlerinde Rusya’ya katılım konusunda referandum yapılacak. Bölge’nin Rusya ile tarihten gelen çok güçlü bağları var. Muhtemel katılma yönünde bir karar çıkacak. Türkiye basını konunun magazin tarafıyla ilgilenmekten tarımdaki bekleyen tehlikeyi göremiyor.
REFERANDUM DÜNYA TARIM DENGELERİNİ DEĞİŞTİRİR
Donetsk, Donbas, Herson ve Zaporijya’da 23-27 Eylül tarihlerinde Rusya’ya katılım konusunda yapılacak referandum tarımın geleceği için çok önemli.
Dünyanın en verimli topraklarından biri Ukrayna’da Avrupa’nın bu bölgesi verimli tarım topraklarıyla biliniyor. Hatta Hitler savaş döneminde organik madde miktarı % 10’un üzerinde olan Polonya’dan binlerce kamyon toprağı Almanya’ya taşımış. İklim olarak Kansas’a benzeyen Ukrayna toprakları oldukça verimli. Dünyanın süper verimli “chernozem” veya “kara toprak” diye bilinen topraklarının % 25’i Ukrayna’da. Zaten bu nedenle Avrupa’nın ekmek sepeti olmak gibi iddialı bir pazarın sahibidir. Referanduma gidilen yerler Ukrayna’nın en verimli tarım arazilerinden.
RUSYA TARIMDA TEKEL OLABİLİR
Bölge Rusya’ya bağlanırsa Ukrayna tarımdaki gücünü kaybedebilir. Rusya verimli arazileri topraklarına katarak yıl boyu kullandığı “tahıl silahının” dozunu daha da artıracaktır. Rusya tarımda tekel olabilir. Dünyanın en verimli arazileri tarımın yıldızı Ukrayna’dan Rusya’ya geçmesi tüm dünyadaki tarımsal ihracat dengesi, fiyatlar, arz gibi temel konuları derinden etkileyecektir.
DÜNYANIN EN VERİMLİ TOPRAKLARI RUSYA’YA
Referandum yapılan yerlerde; buğday, arpa, soya fasulyesi, ayçiçeği, kanola, mısır ve çeşitli sebzeler yetiştiriliyor. Ukrayna, savaş başlamadan önce tarımda yıldızı parlayan, süper tarım ülkelerinden biri olmak üzereydi. Savaş olmasaydı kurduğu seralar sayesinde sebzede Türkiye’nin pazarını elinden almanın eşiğindeydi. Benzer bir durum organik gıda pazarında da mevcut dünyanın 3. Büyük üreticisi.
Ukrayna 42 milyon hektardan büyük tarımsal araziye sahip % 80’inin verimi dünya ortalamasının üzerinde. Yılda 32 milyon hektar ekim yapılıyor, neredeyse İtalya’nın büyüklüğü kadar bir alan. Ukrayna savaşa girmeseydi verimli toprakları, teknoloji yatırımlarıyla dünyayı besleyebilirdi. İstihdamının %15’i tarımda. Ukrayna’nın 70 milyar dolara yaklaşan ihracatının 28 milyar dolara yaklaşan kısmı tarımdan geliyor. 44 milyonluk Ukrayna 28 milyar dolarlık tarımsal ihracat yaparken 6 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Türkiye’nin tarımsal ithalatı 17,2 milyar dolar. Ukraynalılar karın tokluğuna değil para kazanmak için tarım yapıyor yani.
Ukrayna’nın tarımsal ihracatının büyük bir bölümü Avrupa ve Çin, Mısır, Hindistan ve Türkiye’ye yapılıyor.
UKRAYNA TARIM ŞİRKETLERİNİN MERKEZİ KIBRIS – LEFKOŞA
Ukrayna’daki tarımsal arazilerin önemli bir bölümünün işletmesi 10 büyük şirket tarafından yapılıyor. Bu işletmelerde 150 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Söz konusu şirketlerin gelirleri 5 milyar doların üzerinde. Türkiye’nin toplam tarımsal ihracatının 22,9 milyar dolar olduğunu düşünürsek büyüklüğünü varın siz hesaplayın.