BM Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Joe Biden, küresel gıda güvenliği sorununa Rusya’nın savaşının neden olduğunu belirterek, “Rusya’nın savaşı gıda güvensizliğini daha da kötüleştiriyor. Onlar bunu sonlandırabilir” dedi. Rusya’nın küresel gıda krizi konusunda yalanlar yaydığını ileri süren Biden, küresel gıda güvenliğini güçlendirmek için 2,9 milyar dolarlık destek paketini de duyurdu.
ABD Başkanı Joe Biden, BM 77. Genel Kurulu’nda, gıda krizi, iklim değişikliği, Rusya-Ukrayna Savaşı ve nükleer silah kullanımı gibi küresel zorluklara dikkat çeken bir konuşma yaptı.
“Rusya’nın savaşı, gıda güvenliği sorununa neden oluyor”
Dünyada giderek büyüyen gıda güvenliği sorununa Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının neden olduğunu ifade eden Biden, “Dünyamız büyük bir kargaşa, büyüyen bir gıda güvensizliği, rekor düzeyde sıcaklık, sel, kuraklık, Covid-19 pandemisi ve acımasız bir savaş yaşıyor. Rusya, komşularının topraklarını zorla almaya çalışarak Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni ihlal etti. Şimdi ordusuna asker katmak için çağrıda bulunuyor. Kremlin, Ukrayna’nın bazı bölgelerini ilhak etmeye çalışarak BM Sözleşmesi’ni son derece ihlal eden sahte bir referandum düzenliyor” dedi.
“Küresel gıda güvenliği sorunundan Rusya sorumlu”
Gıda güvenliği sorununu Rusya’nın oluşturduğunu yineleyen Biden, “Rusya’nın savaşı aslında bu gıda güvenliği sorununu oluşturuyor ve bunu onlar sonlandırabilir” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın gıda krizi suçunu Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı karşısında uygulanan yaptırımlara bağlamaya çalıştığını dile getiren Joe Biden, Rusya’nın küresel gıda krizi konusunda yalanlar yaydığını belirterek, “Yaptırımlarımız Rusya’nın gıda ihracatına yönelik değildir. Tahıl koridorundaki liman sayısını artırmamız gerekiyor” dedi.
Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM tarafından sağlanan tahıl sevkiyatı anlaşmasının gıda krizi sorununu çözmedeki başarısına değinen Biden, “Karadeniz’de tahıl ihracatı mekanizmasını kuran BM’deki çalışmalar için minnettarım” diye konuştu.
ABD Başkanı Biden, ayrıca, küresel gıda güvenliğini güçlendirmek için 2.9 milyar dolarlık Küresel Gıda Güvenliği Destek Paketi’ni de açıkladı.
“Temiz enerji teknolojileri geliştirmeye yatırım yapacağız”
İklim değişikliği krizine de değinen Biden, “Göreve geldiğim günden itibaren iklim gündemini koruduk. Paris Anlaşması’na yeniden katıldık. Hava sıcaklığını 1,5°C ile sınırlamada çabaladık. Enerji Bakanlığımız, ABD emisyonlarını 2030 yılına kadar azaltacağımızı ve yeni bir temiz enerji gücü ve ekonomik büyüme çağına başlayacağımızı tahmin ediyor” ifadelerini kullandı. Biden, yatırımların yalnızca ABD’de değil, dünya çapında temiz enerji teknolojileri geliştirme maliyetlerinin düşürülmesine de yardımcı olacağını söyledi.
“Biz tarihin yazarlarıyız”
Tüm küresel sorunların birlikte çalışarak çözülebileceğini vurgulayan ABD Başkanı, “Tarihin akışını daha özgür ve daha adil bir dünyaya doğru yönlendirebileceğimize inanıyorum. Hiçbirimiz tarihin pasif tanıkları değildik. Biz tarihin yazarlarıyız ve bunu yapabiliriz. Kendimiz için, geleceğimiz için bunu yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: www.gidahatti.com