Süt üreticileri, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Yem fiyatının artış sebebi süt fiyatı” açıklamasının ardından Ulusal Süt Konseyi’nin son yaptığı toplantıda 7,5 lira olan süt fiyatını artırmamasına tepki gösterdi.
Süt üreticilerinin, süt fiyatlarında artış yapılması yönündeki talepleri karşılık bulmadı. Ulusal Süt Konseyi, 15 Eylül’de yaptığı toplantıda; 7 lira 50 kuruş olan süt fiyatını artırmadı. Toplantıda alınan karara göre, nakliye ücreti gibi birtakım masrafları sanayici tarafından karşılanacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de geçen haziran ayında Adana’da sektör temsilcileriyle yaptığı bir toplantıda süt fiyatları artırıldığında yem fiyatlarının da arttığını gerekçe göstererek, süt fiyatlarında bir artışa gidilmeyeceğini söylemişti.
“35 TANE HAYVANIN OLDUĞU ÇİFTLİKTE ŞİMDİ BİR TANE SÜT İNEĞİM KALDI”
Süt üreticileri, süt fiyatının artırılmamasına tepki gösterdi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan üretici İzmirli Mehmet Kani, “35 tane hayvanın olduğu çiftlikte şimdi bir tane süt ineğim kaldı” diyerek şöyle konuştu:
“Hayvanı bıraktık. Bunun sebebi sütten para kazanamamak. Zarar zarar nereye kadar? Biz defalarca Ankara’ya gittik. Bir kere olsun ‘siz buraya niye geldiniz?’ diyen olmadı. Olmadıkları için yoğurdu sütü her şeyi pahalı yiyecekler. Metropolde beton kemirsinler artık. Biz bu üretimi bıraktık artık. Sadece kendi ihtiyacımı karşılayacağım bir inek. Kim ne yerse yesin. Artık daha fazla zarar edip atalardan, dedelerden kalan topraklarımı, evimi barkımı satamayacağım. Neymiş süte zam gelince enflasyon artıyormuş? Enflasyonu artıran mazot. Yerinde saman 1500 lira, buraya gelince 3 bin liraya çıkıyor. Neden, mazot ve nakliye. Mazotu düşüren yem düşer, elektriği düşünsün üretim artsın. Üre gübresi atamadığım için bu sene silajlık tarlalardan üretim alamadım. 35 ton aldığım yerden 23 ton aldım. Çiftçi bu kadar bezdirilir mi? Çocuklarım yurtdışına gitmek istiyor” dedi.
“ULUSAL SÜT KONSEYİ’NİN FİYATINI KABUL ETMİYORUZ”
Çanakkaleli üretici Halil Kaya, “Ulusal Süt Konseyi’nin verdiği fiyatı kabul etmiyoruz. Süt üreticileri olarak bu durumu kınıyoruz. Çiftçiler olarak girdi maliyetleriyle ayakta kalmamız çok zor. Ulusal Süt Konseyi’nin tekrar toplanarak adil bir fiyat vermeleri için adım atmalarını istiyoruz. Girdi maliyetleri şu an yüzde 300-350’ye varan artışlar göstermekte. Bizler bu şekilde ayakta kalamayız. Gebe hayvanlarımız kesime gidiyor” dedi.
SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİK BAŞKANI KESKİN: “KONSEY DOĞRU KARAR ALDI”
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, USK’nın süt fiyatıyla ilgili, “Tarım ve Orman Bakanlığı konseyle beraber adaleti tesisi etmiştir. Konsey doğru karar almıştır” diyerek kararı olumlu bulduğunu ancak birkaç eksikliğin olduğunu belirtti.