***Çiftçilerimiz, yıllardır tarımla uğraşan, inadına tarım, inadına üretim diyen ülke sevdalılarıdır.
Bir zamanlar, “Ayşe Teyze Soruyor”, rahmetli Güngör Uras anlatırdı. Hepimiz rahmetli Hasan Pulur’ un dediği gibi “Kıssadan Hisseyi” almaya çalışırdık…
Çiftçi Mehmet Amcanın soruları ve anlatacakları çoktu. O da Ayşe Teyze gibi sorunlarla uğraşıyordu. Zor soruları vardı ve sordu…
>>>>Ülkemizde şu lafları çok duyuyoruz. Toprak ile su buluştu. Bereketli döneme girdik. Daha güzel günler için çok çalışıyoruz. Biz şöyleyiz, böyleyiz diye övünüyorlar. Durum böyle değil ama neden böyle açıklama yapıyorlar?
****Yapıcı eleştiriler ve öneriler dikkate alınmıyor. Bazı doğru yazılanlar ve söylenenler rahatsızlık veriyor. Hemen bunun gerçek dışı, çiftçimizi kandırmak amaçlı, çiftçimizin motivasyonu düşürmek mantığı ile izah edildiği söyleniyor. Ayrıca yalnız biz doğru söyleriz, güvenilir bilgiler bizdedir, bizden başkası bilmez, bizden başkasının söylediği yalandır deniyor. Bunlara bizde üzülüyoruz.
>>>>Buğday fiyatı tekrar artıyor ama gübredeki, mazottaki, enerjideki, yemdeki, zirai ilaçlardaki, dövizdeki artışları çok fazladır. Biz bu sene sorunları nasıl çözeceğiz?
****Biraz zor görünüyor. Tarımda zamanla yarışılır. Bugünün işi yarına bırakılamaz. Bu konularla ilgili düzenlemeler derhal çıkmalıdır. İlgili otorite yeni destekleme modeli dediği gün para sizlerin cebine girmelidir.
>>>>Hayat pahalılığı, enflasyonu görüyoruz. İşçi ücretleri artıyor. Bazı arkadaşlarım ekmesem daha kardayım demeye başladılar. Potansiyelimiz imkanımız varken neden ithal ediyoruz?
****Tarımın gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payının azalmasının, yurtiçi tarımsal istihdamda ve tarım alanlarında yaşanan düşüş olduğunu yazarsak doğru olmaz, yetkili otorite bütçe görüşmelerinde, düşüşün normal olduğu söylerse doğru kabul edilmesi istenir. Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, soya, yem sanayinde kullanılan birçok ürünü ithal ediyoruz. Bu ithalatta çok döviz öderiz.
Tarım ve gıdadaki dış ticaret verilerine baktığımızda dış ticaret fazlasının çok az olduğunu görürüz.
Hem çok fazla ayçiçeği ithal ederiz hem de ayçiçeği üreticilerinin sorunları ile ilgilenmeyiz. Fiyat konusunda yaşananları üreticilerimiz çok iyi biliyor.
Tarım ülkesi olan ülkemizin tarım ve gıda ihracatı çok daha fazla olmalıdır.
Olmuyorsa sorunlar var demektir.
>>>>Bizim köyde çok meyve üretilir. Birçok meyve üretimde dünya birinciyiz diye televizyonda duydum. Çok sevindim. Ama neden daha fazla yurtdışına satamıyoruz?
****Yurt dışına satabilmemiz için maliyetimizin rekabet edecek düzeyde, aynı standart ve kalitede ürünümüzün olması gerekir. Bu övünülen üretimin ne kadarını ithal edebiliyoruz? Yani çok üretmek değil, pazarın istediği kalite ve standartta üretmek önemlidir. Burada sıkıntı varsa, bu sorunlarda masaya yatırılıp çözülmelidir.
>>>>Her zaman tarımsal desteklerin çok artığı söylenir. Ama bize göre bu doğru gelmiyor?
****Arttığı doğrudur. Ancak olması gereken değildir. Tarım Kanununa göre tarımsal destekleme için bütçeden ayrılacak kaynak GSMH’nın en az %1’i olması gerekiyor. Bu oran hiçbir zaman %1 olmadı. Her tarımsal desteğin ülke ekonomisine getirdiği katma değer belli olmalıdır. Etki analizleri yapılıp, paylaşılmalıdır. Önemli konularda, örneğin gübrede zamanında ve daha fazla destek verilmelidir.