BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün yaptığı çalışmaya göre, bir yılda kişi başına düşen et miktarının en fazla olduğu ülke 120.2 kilogram ile ABD olurken, Türkiye’de ise bir yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı 25.3 kg. Hükümet yetkilileri et fiyatlarındaki artış talepteki artışa bağlarken garip bir bağlantı kuruyor. Fiyatları düşürmek için ithalat yapmayı düşünürken, yerli üreticinin imkânları iyileştirmek akıllarına bile gelmiyor
Hani “ekmek bulamazsanız pasta yiyin” diye meşhur bir söz vardır ya zamlardan sonra yakında “et bulamıyorsunuz yapay et yiyin” denilecek. Bu da nereden çıktı demeyin. Tarım Bakanı Vahit Kirişçi bizzat açıkladı.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Ülkemizde yapay etle ilgili bir çalışma var mıdır?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Kirişçi, yapay etle ilgili araştırmaların yapıldığını, yapay et teknolojisiyle ilgili gelişme ve araştırmaları yakından takip ettiklerini söylemiş. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün verileri, hücresel kökenli et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10’unu karşılayacağının öngörüldüğünü de söylemiş.
Ülkemizde gıda yasak olsa da GDO’lu yemlerin de ithalatına izin verilirken, şimdi de et krizine karşı yapay et tartışmaları başlamış. Allah’ım aklımıza mukayyet ol. İthalatı bırakıp üretim destek verilse mesele büyük oranda çözülmüş olur.
**
SAHİ TANK NE OLDU?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a olan sevgisini “Anam, babam, çocuklarım sana feda olsun Erdoğan” sözleriyle ifade eden eski Star Medya Grubu’nun sahibi Ethem Sancak, “Erdoğan’ın dürüstlüğünü, yiğitliğini gördüm, gördükçe âşık oldum. Doğrusu solculuk dönemimde Mevlana ile Şems’in arasındaki aşka anlam veremiyordum. Tanıdıktan sonra gördüm ki, böyle bir ilahi aşk iki erkek arasında olabiliyor” diyordu. Medya patronluğundan başlayan AKP iktidarında hükümetle yakın çalışarak BMC’yi ve Çukurova Grubu’na ait gazeteleri ve televizyon kanallarını almasıyla gündeme gelen Sancak, AKP’de de görev yapmıştı.