Uluslararası Gıda Güvenliği Otoriteleri Ağı (INFOSAN), 2022 yılının 2. çeyreğine ait bülteni yayınladı.
BM Gıda Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ortak programı olan Uluslararası Gıda Güvenliği Otoriteleri Ağı (INFOSAN) 2004 yılında kuruldu. Kontamine (istenmeyen bir madde veya mikroorganizma bulaşan) gıdaların ve gıda kaynaklı hastalıkların ülkeler arasında yayılmasını önleme amacıyla kurulan program, küresel gıda sistemlerini güçlendirmeyi de hedeflemektedir.
INFOSAN periyodik olarak, 3 ayda bir yayınladığı bültenlerle dünya genelinde kayda geçen gıda güvenliği sorunlarını ve gıda kaynaklı salgınları özetlemektedir.
Nisan – Haziran 2022 dönemine, yılın 2. çeyreğine ait raporda, INFOSAN Sekreterliği’nin, yılın ikinci çeyreğinde 46 gıda güvenliği sorunu tespit ettiği, bu sorunların 106 DSÖ Üye Devleti (MS) ve bölgeyi ilgilendirdiği belirtildi.
Bunlar arasında,
- Biyolojik tehlike içeren 22 vaka [Listeria monocytogenes (8), Salmonella spp. (7), Norovirus (3), Hepatit A (1), küf (1) ve söz konusu biyolojik tehlikenin belirleme sürecinin devam ettiği iki vaka];
- Beyan edilmemiş bir alerjen/içerik bulunan 17 vaka [süt (6), kabuklu deniz ürünleri (2), yer fıstığı (2), badem (1), yumurta (1), glüten (1), fındık (1), hardal (1), susam ( 1) ve soya (1)];
- Kimyasal tehlike içeren 5 vaka [Aflatoksinler (1), klorpirifos (1), histamin (1), alkaloidler (1), sildenafil tiyono analoğu (1)]
- Fiziksel tehlike içeren 2 vaka [metal (1), plastik (1)]
yer aldı.
Hangi gıda ürünleri gıda güvenliği sorunlarından etkilendi?
2022’nin ikinci çeyreğinde kayda geçen 46 olayda en yaygın olarak yer alan yiyecek kategorileri ise şu şekildeydi:
- Atıştırmalıklar, tatlılar ve diğer yiyecekler (11),
- Balık ve diğer deniz ürünleri (7),
- Bileşik yiyecekler (5),
- Şifalı otlar, baharatlar ve çeşniler (5),
- Sert kabuklu yemişler ve yağlı tohumlar (4),
- Meyve ve meyve ürünleri (3),
- Sebze ve sebze ürünleri (3),
- Et ve et ürünleri (2),
- Tahıllar ve tahıl bazlı ürünler (1),
- Yumurtalar (1),
- Gıda katkı maddeleri (1),
- Süt ve süt ürünleri (1),
- Alkolsüz içecekler (1)
- Bilinmeyen bir gıda ürünü
Yılın 2. çeyreğinde gıda güvenliği sorunları, ilk çeyrekle (47) yakın seviyede, görecek yüksek sayıda gerçekleşti. Vakaların %52’si INFOSAN üyeleri tarafından, %33’ü Avrupa Komisyonu Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) aracılığı ile, %15’i ise DSÖ kanalları tarafından bildirildi.
Hangi ülkeler etkilendi?
Kayda geçen 46 gıda güvenliği sorunu, tüm DSÖ bölgelerindeki 106 DSÖ üye ülkesi ve bölgesini etkiledi. Etkilenen üye ülkeler şu şekilde özetlendi:
- Avrupa Bölgesi’ndeki 53 üye devletten 49’u
- Afrika’daki 47 üyeden 18’i
- Batı Pasifik’teki 27 üyeden 13’ü
- Amerika Kıtası’ndaki 35 üyeden 11’i
- Doğu Akdeniz’deki 21 üyeden 11’i
- Güneydoğu Asya’daki 11 üyeden 3’ü
Kaynak: www.gidahatti.com