Vahap Munyar
YENİ teknoloji şirketlerini, e-ticaret sektörünü çok iyi bilen bir iş insanı aradı, 13 Temmuz 2022 tarihli yazımın başlığını okudu:
- Yıllık 6 milyar lirayı aşan lisans bedeli, e-ticarette büyümeyi frenlemez mi?
Ardından ekledi:
– Bu konuda sana anlatacaklarım var.
Söz konusu iş insanıyla buluştuk, Amerikalı ikinci el satış ve açık artırma platformu eBay’ın çoğunluk hisselerini 2011’de satın aldığı GittiGidiyor’un faaliyetlerine son verme gerekçesini okudu:
– eBay’in Türkiye’de süregelen rekabet dinamikleri doğrultusunda aldığı kararla, GittiGidiyor olarak faaliyetlerimizi durdurarak platformumuzu kapatacağımızı üzülerek bildiriyoruz.
Arşive girdi, İtalya’dan Aralık 2021’de yayınlanan bir haberi gösterdi:
– İtalya Rekabet Kurumundan Amazon’a 1.1 milyar Euro ceza.
Haberin detayına işaret etti:
– İtalya Rekabet Kurumu, piyasadaki hakim pozisyonunu kötüye kullandığı gerekçesiyle ABD merkezli online satış platformu Amazon’a 1.1 milyar Euro ceza kesti.
Yeni ekonomi şirketlerinin, e-ticaret platformlarının gittikleri ülkelerde arkalarındaki sermaye, nakit gücünü kullanıp tekelleşme, oligopolleşme yolunda ilerlediklerini kaydetti:
– Söz konusu şirketler ve kuruluşlar, hakim durumlarını daha da güçlendirmek için rakiplerini batıracak ölçüde rekabeti yıkıcı hale getiriyor. Bu durumu frenlemeye kesilen milyar Euro’luk cezalar da yetmiyor.
Benzeri bir durumun Türkiye’de e-ticaret sektöründe ortaya çıktığını vurguladı:
– Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dünyadaki örnekleri de inceleyerek bu sektörde “hakim durumun kötüye kullanılmasının, rekabetin yıkıcı hale gelmesinin” Rekabet Kurulu cezalarıyla frenlenemeyeceğini gördü, “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi” yasası için çok çaba harcadı.